Újfajta asszonyváltságot eszelt ki a szvázik soknejű királya

nádtánc szváziföld eswatini
Ez nem népmese: a több tízezer szűzlány azért gyűlik össze minden évben nádtáncot lejteni a palota előtt, hogy a király egyet új feleségnek választhasson közülük
Vágólapra másolva!
Különös adózási törvényt fogadhatnak el a kicsiny afrikai királyságban, eSwatini-ben, korábbi nevén Szváziföldön. A tervezett jogszabály ellen máris tiltakoznak női érdekvédelmi szervezetek. A kormány azt mondja, a rendelkezésekkel pusztán a szvázi nőket szeretnék megvédeni a külföldiekkel kötött, álságos érdekházasságoktól, a nők viszont szabadságjoguk durva megsértéseként értékelik azt.
Vágólapra másolva!

Szváziföld, illetve – ahogy az Origo a távoli országot bemutató cikkében megírta – most már eSwatini arra készül, hogy megadóztassa a külföldi állampolgárokkal kötött házasságokat - írja több afrikai hírportál is.

Királyi akaratból

A parlament elé került a törvény, amely megadóztatná a szvázik külföldiekkel kötött házasságát. A jogszabályt megalapozó ötlet állítólag maga az uralkodótól, III. Mswati királytól származik. Ennek értelmében, azoknak a külföldieknek, akik szvázi nőt vesznek feleségül, 2200 dollárnak (ez közel 600 ezer forint) megfelelő házasságkötési adót kell megfizetniük a Belügyminisztériumnak.

Ez nem csekély összeg az országban, ahol az egy főre jutó GDP idén sem éri el a 4000 dollárt, és a munkanélküliségi ráta közel 30 százalékos.

Szváziföld legnagyobb ünnepe: a több tízezer szűzlány azért gyűlik össze minden évben nádtáncot lejteni a palota előtt, hogy a király egyet új feleségnek választhasson közülük Forrás: AFP/Mujahid Safodien

Ha a jogszabály szövegét változatlanul fogadják el, akkor az papíron mindkét nembeliek külföldiekkel való házasságkötéseire kiterjed.

Ugyanakkor a kormányszóvivő elmondta, a törvény kifejezett célja, hogy a szvázi nőket védje a külföldiekkel kötendő érdekházasságoktól.

Ezeknek ugyanis csak az a célja, hogy a férfiak így gyorsított formában eSwatini ország állampolgárai lehessenek, és így akár vállalkozásba is foghassnak. Ennek érdekében a vonzalom és az életre szóló elköteleződés látszatát is magukra öltik.

A kormány le akarja törni azoknak a házasságoknak a számát, melyek – álláspontjuk szerint – a rendszer kijátszásának céljával jönnek létre.

A szóvivő azt mondta, általános tapasztalat, hogy miután a beházasuló megkapta az állampolgárságot,

magára hagyja az elvett szvázi nőt, gyakran közös gyermekükkel, vagy a házasság bántalmazó kapcsolattá alakul.

Az uralkodói cél a szvázi asszonyok védelme, állítják. III. Mswati király egyébként ismert a többnejűségéről, bizonyos időközönként új feleséget választ magának a meglévők mellé.

Szváziföldi szüzek nádszálakat visznek az évenkénti nádtáncünnepen a Ludzizini királyi palotánál Manziniben (2015) Forrás: MTI/EPA/Ihsaan Haffejee

Ázsiából szeretettel

A kormány jelezte, hogy minden évben több ezer külföldi folyamodik állampolgárságért, kifejezetten üzleti okokból.

A Külügyminisztérium pedig arról adott tájékoztatást, 2016-ra már a félmilliót is elérte a honosítási beadványok száma, melyet döntő többségében Ázsiából érkezők nyújtottak be.

Ez pedig óriási szám az alig 1,3 millió lakosú országban.

A szvázi nők azonban nem fogadták örömmel az uralkodói indítványra született törvényjavaslatot. A vélelmezett áldozatok azt mondják, ez erősen korlátozza őket párválasztási szabadságukban.

Egy helyi női érdekvédelmi szervezet vezetője azt mondta az AFP hírügynökségnek, ez nem nevezhető jó megoldásnak. Szerinte egy országnak számos eszköze van arra, hogy állampolgárait megvédje, például az, hogy jobban ellenőrzi az állampolgárságért folyamodókat.

Egy feminista aktivista szerint a rendelkezés egyenesen alkotmányellenes.

Azt is hozzátette, a szvázi nők azért kedvelik jobban a külföldi férfiakat saját országuk férfijainál, mert sokkal több szeretettel fordulnak irányukba.

Egy nemzetközi migrációkutató szervezet 2015-ös adatai szerint, 2,5 százalékra tehető a királyságban élő külföldiek száma a szvázi lakosságéhoz képest.