Az Ebola-járvány alatt milliókat lopott a Sierra Leone-i kormány

libéria, madrid, ebola-vírus, ebola, Miguel Pajares, ebola-járvány
Madrid, 2014. augusztus 7. A libériai munkája közben Ebola-vírussal megfertőződött Miguel Pajares spanyol misszionárius papot különleges, zárt hordágyon viszik védőruhás mentősök a madridi III. Károly kórházba, miután a beteg Spanyolországba érkezett 2014. augusztus 7-én. Pajares az első spanyol, aki elkapta a halálos vírust, és az első Ebola-beteg, aki Európába érkezett az Ebola-járvány legutóbbi, februári kitörése óta. (MTI/EPA/Emilio Naranjo)
Vágólapra másolva!
A 2014-es sierra leonei Ebola-járvány két volt betege beperelte a kormányt miután kiderült, hogy ellopták az áldozatok számára elkülönített 14 millió dolláros vésztartalékot, ezzel pedig több ezer ember haláláért felelősek.
Vágólapra másolva!

A 15 oldalas vádiratból kiderült, hogy az Ernest Bai Koromo elnök által vezetett Sierra Leone-i kormány megsértette a lakosok állampolgári jogait miután felelőtlenül jártak el a vírus elleni küzdelemben.

Az Ebola 2014-ben több mint 14 ezer embert fertőzött meg Sierra Leone-ban, negyedük meg is halt, köztük egészségügyi dolgozók is. Egy belső vizsgálat során fény derült arra, hogy a járvány első hat hónapjában a kormány 14 millió dollárt lopott el a betegek kezelésére és a vírus leküzdésere szánt pénzből, különösebb következmények nélkül.

A vizsgálat szerint a pénzt nem arra a célra költötték el, mint amire félre lett téve, ezzel pedig a kormány közvetlen módon felelős az Ebola-vírus terjedéséjért.

illusztráció Forrás: AFP/Sia Kambou

Továbbá a vádirat kiemeli, hogy a járvány kezelésére és megállítására szánt pénz egyharmada tűnt el, ez pedig akár ezrek halálához is vezethetett. A Centre for Accountability and Rule of Law (CARL) igazgatója Ibrahim Tommy elmondta, hogy már három éve próbálkoznak igazságot szolgáltatni és megtalálni a felelősöket.

Hozzátette, hogy ez a kezdeményezés a civilek részéről érkezett, akik megpróbálják megérteni, hogy pontosan mi történt az Ebola-járvány alatt az országban, és kik vonhatóak felelősségre a történtekért.

A Nemzetközi Vöröskereszt saját tanulmányt készített a 2014-es eseményekről, amely még októberben jelent meg. Ők arra a következtetésre jutottak, hogy a korrupció miatt legalább 2,5 millió dollár tűnt el a krízis alatt.