Mutatjuk, mennyiért adják most a dinnyét az egyes áruházak

görögdinnye
Vágólapra másolva!
Folytatódik júliusban a görögdinnyepiac, 119 forintos kilogrammonkénti árral, ami kevesebb több áruháznál, mint az egy évvel korábbi. A forint gyengülése miatt kevésbé éri meg importálni a kereskedőknek, ami elősegíti a hazai termesztésű dinnye piacra jutását.
Vágólapra másolva!

A 2018-as dinnyeszezon kiegyensúlyozottan indult kereskedői oldalon, de a vásárlók árakkal való csábítása már most, július első napjaiban megkezdődött, írja a Blokkk.com.

Volt, hogy túl olcsó volt

A korábbi években általában az okozott gondot a görögdinnye júliusi szezonjában, hogy megjelent ugyan a hazai dinnye, de itt maradt, és gyakran importáru is növelte a kínált mennyiséget. Ez az árak hirtelen eséséhez vezetett, ami a magyar dinnyetermelő gazdának nagyon rosszul jött, mert nem tudta magasabb, a költségeiket fedező áron eladni a dinnyéjét.

A korábban közzétett dinnyepiaci előrejelzésekben idén van némi eltérés.

Kezdődik a görögdinnye júliusi szezonja Forrás: Shutterstock

A FruitVeb előrejelzése szerint, Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban és az összes többi balkáni országban - a nagy dinnyetermelő térségekben - csökkent a termőfelület 2017-hez képest.

A termőterületek csökkenése nyomán a dinnyepiac kiegyenlítődésére lehet számítani Európában.

Magyarországon is csökkent a termőterület, főleg az ország déli részén. 2017-ben 5000 hektár volt, 2016-ban 5500 hektár.

2017-hez képest, most 4600 hektár körül van.

Az Agrárgazdasági Kamara szerint viszont a görögdinnye termőterülete a 2017-essel közel azonos, mintegy 4800 hektár,

a termés pedig 192 ezer tonna körül alakul.

Ennek 40 százaléka exportra megy.

A 192 ezer tonnás várható termésmennyiség 5 százalékkal kevesebb lehet az előző évinél.

Magyarország az éves termés jelentős arányát exportálja Forrás: Shutterstock

Alacsonyabb dinnyeárakkal indult a július

2018 júliusának első fele az egy évvel ezelőttihez képest alacsonyabb boltos dinnyeárakkal indul.

Még nem vágott bele ugyan minden áruházlánc a dinnyéskedésbe, de többen is lejjebb vitték a görögdinnye bolti árát.

Ez az egy évvel korábbihoz képest - hasonló júliusi napokat nézve - olcsóbb görögdinnyét jelent.

Nő a magyarok dinnyefogyasztása, idén az áruházak "akciós" árakkal készülnek a fogyasztói rohamra Forrás: Thinkstock

A Tesco még nem közölte honlapján a július 5-től induló árakat, így nem tudni, belevág-e egy árcsökkentésbe (2017-ben volt egy rövid akciója, ami nem aratott osztatlan sikert a termelők körében, de a hatóság nem talált szabálytalanságot). A CBA-nál a reklámújságok helyett, az online árak jelentik az összehasonlítás alapját, akárcsak a Tescónál.

Az Aldi és a Penny még nem tette közzé újabb görögdinnyeárait. Olcsóbban kínálják viszont a sárgadinnyét, aminek egyébként nőtt a piaca (399 forint helyett 299 forint az aldis, ugyancsak 399 forint helyett pedig 279 forint a pennys ár).

A Coop és a Reál honlapján egyelőre nem találkozni görögdinnye-kínálattal (utóbbi üzletlánc a honlapján közöl egy árat, nem derül ki, ez engedményes vagy "normál" ár).

Dinnyeárak július első hetében néhány nagyobb áruházlánc egységeiben Forrás: Blokkk.com

A közelmúltbeli jelzések szerint az Auchan, a CBA, a COOP és a Tesco üzleteiben országszerte közel 80 alkalommal lehet majd kóstolni dinnyét a szezonban. Emellett a NAK az Agrárminisztériummal és az AMC-vel közösen további kóstoltatást szervez a gyerektáborokban és egyes rendezvényekhez kapcsolódva.

Győrffy Balázs agrárgazdasági kamarai elnök szerint az elmúlt évek ösztönző tevékenysége sikeresnek bizonyult: nőtt a hazai fogyasztás, időjárástól és évjárattól függően már 13-15 kilogramm per fő körül mozog, míg tíz éve ez az érték 8-9 kilogrammot jelentett személyenként.

Ez 2-3 darab dinnyét jelent, termetétől függően.

Nemcsak dinnyét kínálnak nyári csemegeként olcsóbban, hanem egyesek áruházak már most belevágtak a csemegekukorica kínálásba. A Penny például 149 forint helyett 99 forintért adja darabját.

A gazdáknak egyébként ez a lélektani határ: a 100 forint alatti szezon eleji dinnyeár jelenthet számukra végzetes árnyomást.