A Global Witness szervezet jelentése szerint a zimbabwei hadsereg, a titkosszolgálat, valamint a politikai elit saját zsebét tömi az országban bányászott gyémánttal, miközben az országban négyből három ember szegénységben él.

A Global Witness szervezet „An Inside Job” című jelentésében öt gyémántvállalatot vizsgáltak a Marange bányászati régióban. Kiderült, hogy mindegyik vállalat szoros kapcsolatban áll az állami szervezetekkel, miközben hamis adatokat közölnek arról, hogy mennyi gyémántot bányásztak a térségben.

A Global Witness sajtóközleményéből kiderül, hogy a lakosság gyakorlatilag semmilyen előnyét nem élvezi az ország gyémánt-exportjából származó bevételnek. Zimbabwe 2010 óta 2,5 milliárd dollár értékben exportált gyémántot, azonban a kormány által kiadott hivatalos statisztikákban csupán 300 millió dollár szerepel.

Roberte MugabeForrás: AFP/Johnny Eggitt

Kiderült az is, hogy a zimbabwei titkosszolgálatnak (CIO) tulajdonrésze van a Kusena Diamonds vállalatban, a hadseregnek pedig az Anjin Mining-ban. A feltételezések szerint a két cég a nemzetközi szankciókat és szabályokat megkerülve ad el gyémántot Kínának.

Egy másik esetben pedig megállapították, hogy a Mbada Diamonds 25 százaléka titokban Robert Mhlanga kezében van, aki a zimbabwei titkosszolgálat tagja volt, valamint Robert Mugabe korábbi zimbabwei elnöknek is van részesedése a cégben.

A Global Witness kiemeli, hogy a gyémántszektor ilyen mérvű lerablása pusztító hatással van az ország fejlődésére és a demokráciára.

Kiemelik, hogy az emberek nagy részének semmilyen haszna nincs a drágakő bányászatból, ráadásul a bevételek jelentős részét a politikai elit teszi zsebre.