Zimbabwében már ipari méretben lopja a politikai elit a gyémántot

- Horizontal
Emmerson Mnangagwa of Zimbabwe's President Robert Mugabe ZANU-PF ruling party shows a thumb-up to Morgan's election agent Chris Mbanga at the verification room at a Harare hotel May 1, 2008 during a key meeting at which Zimbabwe's Electoral Commission was to present candidates with initial results from a March 29 presidential poll. President Robert Mugabe was represented at the meeting by Rural Housing Minister Emmerson Mnangagwa and opposition leader Morgan Tsvangirai was represented by his election agent Chris Mbanga. AFP PHOTO / Alexander Joe / AFP PHOTO / ALEXANDER JOE
Vágólapra másolva!
A Global Witness szervezet jelentése szerint a zimbabwei hadsereg, a titkosszolgálat, valamint a politikai elit saját zsebét tömi az országban bányászott gyémánttal, miközben az országban négyből három ember szegénységben él.
Vágólapra másolva!

A Global Witness szervezet „An Inside Job” című jelentésében öt gyémántvállalatot vizsgáltak a Marange bányászati régióban. Kiderült, hogy mindegyik vállalat szoros kapcsolatban áll az állami szervezetekkel, miközben hamis adatokat közölnek arról, hogy mennyi gyémántot bányásztak a térségben.

A Global Witness sajtóközleményéből kiderül, hogy a lakosság gyakorlatilag semmilyen előnyét nem élvezi az ország gyémánt-exportjából származó bevételnek. Zimbabwe 2010 óta 2,5 milliárd dollár értékben exportált gyémántot, azonban a kormány által kiadott hivatalos statisztikákban csupán 300 millió dollár szerepel.

Roberte Mugabe Forrás: AFP/Johnny Eggitt

Kiderült az is, hogy a zimbabwei titkosszolgálatnak (CIO) tulajdonrésze van a Kusena Diamonds vállalatban, a hadseregnek pedig az Anjin Mining-ban. A feltételezések szerint a két cég a nemzetközi szankciókat és szabályokat megkerülve ad el gyémántot Kínának.

Egy másik esetben pedig megállapították, hogy a Mbada Diamonds 25 százaléka titokban Robert Mhlanga kezében van, aki a zimbabwei titkosszolgálat tagja volt, valamint Robert Mugabe korábbi zimbabwei elnöknek is van részesedése a cégben.

A Global Witness kiemeli, hogy a gyémántszektor ilyen mérvű lerablása pusztító hatással van az ország fejlődésére és a demokráciára.

Kiemelik, hogy az emberek nagy részének semmilyen haszna nincs a drágakő bányászatból, ráadásul a bevételek jelentős részét a politikai elit teszi zsebre.