A dézsába ültetett büdöske készlet vagy tárgyi eszköz?

Muskátli Így lesz nyugis az ünnepi időszak - Növények, amelyek javítják a hangulatodat otthon
Vágólapra másolva!
Egy étterem, kávézó, de akár egy fodrászat is sokkal hívogatóbb lehet, ha a bejáratnál szépen rendben tartott növények, virágok várják a betérő vásárlókat, vendégeket. De hogyan lehet ezt elszámolni? A lényeg, évelő vagy sem – foglalható össze az adózóna szerint.
Vágólapra másolva!

A kirakott dísznövény természetesen elszámolható a vállalkozás érdekében felmerült költségként, az a kérdés csupán, hogy milyen címszóval. Ez pedig azon múlik, hogy milyen növényről van szó.

Ha a növény egy éven belül „elhasználódik", akkor nem lehet tárgyi eszközként elszámolni, hiszen a tárgyi eszközök több éven keresztül is a cég szolgálatában kell álljanak.


Így nem lehet tárgyi eszköz a dézsába ültetett büdöske, tulipán vagy a dísznek kitett fűszernövény – főleg, ha beleaprítják a bazsalikomot, mentát az ételbe a vendégek. A hatalmas betonedény vagy fadézsa viszont igen. Vagyis az egynyári növények bizonyosan nem lehetnek tárgyi eszközök, de szintén nem fér ebbe a kategóriába a muskátli, ha azt nem teszik el télire, hanem évente újat vásárol inkább a cég.

A muskátli csak akkor lehet tárgyi eszköz egy vendéglátóipari vállalkozásnál, ha az áttelelését biztosítják Forrás: Thinkstock

Külön kérdés, mi a helyzet az időszakosan – praktikusan nyáron – működő vendéglátó-ipari egységekkel. Ha egy büfé vásárol néhány tuját, de a cég csak májustól-októberig működik, kérdés, mi lesz a növénnyel ősszel és télen. Ha az egységnek van télen is működő telephelye – nyáron kitelepül a Duna-partra, télen egy egységet visz Budapesten – és a tuja télen ott áll, akkor nincs különösebb gond, a növény tárgyi eszköz lesz.

Abban az esetben azonban, ha télen egyáltalán nem működik a cég, a növénynek sincs „helye", így azt érdemesebb kivezetni a könyvekből.


Ha ez a helyzet, akkor az egynyári virágokkal és hónapok alatt elfogyasztott növényekkel együtt a tuját is készletként célszerű nyilvántartani és ennek megfelelően kivezetni a könyvekből. Ezt ugyanakkor életszerűen kell alkalmazni, vagyis ha a cég sövényt telepít, azt semmiképpen nem sorolhatja az évente cserélődő, gyorsan fogyó készlet sorba.