A Jaguar is elhagyhatja Nagy-Britanniát

Jaguar E-Pace teszt (2018)
Vágólapra másolva!
A Jaguar Land Rover (JLR) vezetője szerint milliárdos veszteségeket okozna a cégnek, ha Nagy-Britannia kétoldalú kereskedelmi megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból. Ralf Speth alig burkolt utalást tett arra is, hogy ebben az esetben több tízmilliárd font további beruházás maradhat el.
Vágólapra másolva!

Ralf Speth, a patinás brit luxusautó-gyártó konglomerátum vezérigazgatója a Financial Times londoni gazdasági napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a vállalatnak évente 1,2 milliárd font (440 milliárd forint) többletköltséget okozna, ha európai exportját a brit EU-tagság megszűnése után vámok terhelnék.

Speth szerint ez a cég puszta fennmaradását sodorná veszélybe.

A Jaguar vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a JLR-nek bizonyosságra van szüksége az EU-val folytatandó jövőbeni kereskedelmi kapcsolatok ügyében ahhoz, hogy végrehajthassa a következő öt évre tervezett 80 milliárd fontos (több mint 29 ezer milliárd forintos) nagy-britanniai beruházási tervét.

Illusztráció Forrás: Bolla György

Ralf Speth szerint 40 ezer munkahely kerülne veszélybe akkor, ha Nagy-Britannia kétoldalú kereskedelmi megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, és emiatt az autógyártó arra kényszerülne, hogy elhagyja a brit piacot.

A Jaguar évente 18 milliárd font értékben exportál autókat, így amennyiben elhagynák a szigetországot, az hatalmas gazdasági és presztízsbeli veszteség lenne a britek számára. Speth hozzátette, hogy a vállalat saját munkatársain felül még 260 ezer munka kapcsolódik szorosan az autógyártóhoz.

A Jaguar vezetőjének becslései szerint egy rossz Brexit-üzlet 1,2 milliárd fontba kerülne évente a cég számára. Kiemelte, hogy ennek fényében drasztikusan csökkenteni kéne a beruházásaikat a szigetországban. Pedig az elmúlt öt évben 50 milliárd fontot költöttek, és a következő öt évben további 80 milliárd font elköltését tervezték.