Lebegő szigeteken élhetnének a kiválasztottak

Blue Frontiers, lebegő szigetek
Vágólapra másolva!
Lebegő szigetet kínálna megoldásként a túlnépesedés és a klímaváltozás miatti tengerszint-emelkedés problémájára a Blue Frontiers nevű vállalat - írja a The Guardian. Az első kísérleti terepről azonban végül elhajtották őket. A cég most új helyszínt keres a prototípus számára, és jó pénzt fizet annak a vállalkozásnak, aki vagy ami kijárja az adott állam kormányánál, hogy elvégezhesse a telepítést az ország felségvizeire.
Vágólapra másolva!

A Blue Frontiersnél nem a világűr meghódításával oldanák meg az emberiség globális problémáinak legalább egy részét, mint sok más kezdeményezés. A vállalatnál úgy látják, inkább az óceánok és a tengerek felé kellene kacsintgatni, ha már a bolygó felületének nagyjából 70 százalékát úgyis víz borítja. Kérdés, melyik országban tudják élesben kipróbálni megoldásként ajánlott lebegő szigetüket.

Lebegő szigetekkel kínálnának megoldást egyes globális problémákra Forrás: blue-frontiers.com

A nagy kékség és annak határai

A vállalat anyacége mögött ott áll a PayPal egyik társalapítója, Peter Thiel is. Thiel már évekkel korábban hitet tett amellett, hogy a „kibertér és a világűr belakása” közben, az emberiség figyelembe vehetné az óceánok nyújtotta lehetőségeket.

Most a cég olyan szigeteket akar telepíteni, amelyek lényegében zárt rendszerként biztosítanák a szigeteken való életet.

A szigetek fenntartható életvitelre adnának módot az azokra költözőknek Forrás: blue-frontiers.com

Fenntarthatósági szempontok mentén, nap- és szélenergiával üzemelnének, olyan életteret biztosítva az azokra települőknek, mely védve lenne a tengerszint emelkedésének következményeitől.

Vagyis potenciálisan alkalmas lehet a túlélésre akkor, ha a Föld történetében (újra) bekövetkezne a Waterworld című amerikai filmben látható korszak, amikor is a bolygó valamennyi szárazföldjét belepné a megemelkedő tengervíz.

Jól jöhettek volna a cég mesterséges szigetei a Waterworld című film szereplőinek is Forrás: [origo]

Francia-Polinézia kormánya – a szigetcsoport leghíresebb szigete Tahiti – azonban nem kért a próbaszigetből, mely a cég szerint rögtön

60 millió dolláros befektetést jelentene

a befogadó ország számára.

Befogadó ország kerestetik

Miután Francia-Polinézia – Franciaország tengerentúli, de bizonyos mértékű önállósággal rendelkező területe – helyi vezetése visszatáncolt a tárgyalásokból, és nemet mondott a Blue Frontiersnek a 2022-es határidejű telepítésekre, a cég most új tengeri országot keres, ahol kipróbálhatják megoldásukat.

Ennek érdekében a cég kampányt indított, és komoly pénzjutalmat ajánlott fel annak, aki hatékonyan jár közben egy, az adott ország kormányával kötendő megállapodás tető alá hozásában.

Megújuló energiával üzemelnének a szigetek Forrás: blue-frontiers.com

Vanuatu, Kambodzsa, Maldív-szigetek, Kolumbia és Mexikó: ezekből az országokból már jelezték vállalkozások, hogy szívesen közbenjárnak az ügy érdekében odahaza. A hatékony lobbizáshoz szükséges anyagokat a cég titoktartási szerződés megkötésével bocsátja rendelkezésre.

A tíz legígéretesebb országból a közvetítőket a cég Rotterdamban látja majd vendégül, ahol győztest választanak közülük.

Ha a kormány megteremti a projekt elindításához szükséges jogi feltételrendszert, a győztes közvetítőnek 100 ezer Varyon (egy kriptovaluta) üti a markát, pontosabban digitális pénztárcáját.

100 ezer dollárra pedig akkor számíthat, ha a telepítés befejeződik.

A szigetek telepítésének egyik konceptábrája Forrás: blue-frontiers.com

Nem ez az első alkalom, hogy mesterséges szigetek létesüljenek a tengerekre. Repülőtereknek vagy új lakóövezeteknek, Hollandia, Japán, Hongkong és Dubai is épített már ilyeneket.

A mesterséges szigetek etikai vonatkozásai kapcsán ugyanakkor még úgyis megoszlanak a vélemények, hogy azokat a Blue Frontiers hangsúlyosan fenntartható és környezetbarát megoldásként ajánlgatja az országoknak.

Egyes kritikus hangok szerint a szigetek csak a tehetős kiváltságosoknak jelentének megoldást a túlnépesedés és az emelkedő tengerszint problémájára Forrás: blue-frontiers.com

Kiribati akkori elnöke 2011-ben egy fórumon azt mondta, bár nem egészen tudja elképzelni, hogyan élnének úgy az emberek, de komolyan gondolkoznak rajta a kormánnyal, hogy mind a 100 ezer főnyi lakosságot mesterséges tengeri létesítményekre telepítsék. Különösen, hogy látják, ezek mindinkább realitások, és nem csak a sci-fi tárgykörébe tartoznak.

Egy fenntarthatósági szakértő ugyanakkor azt mondja, a legrosszabb apartheid megoldásokat idézik a lebegő szigetek. Véleménye szerint ugyanis nyilvánvaló, hogy ezek a modern, fenntartható tengeri lakhelyek csak a tehetős kiválasztottak számára jelentenének megoldást, nem a széles tömegeknek.