Egyre nőnek a kétségek, hogy megvalósul-e az a hatalmas részvénykibocsátás, amelynek során a szaúd-arábiai olajóriás, a Saudi Aramco részvényeit lehetett volna lejegyezni. Pedig ez lett volna minden idők legnagyobb tőzsdei tranzakciója.

A társaság tőzsdére vitele a szaúdi állam azon tervének a középpontjában állt, amelynek célja, hogy megnyissák az ország gazdaságát. A cég IPO-jának, azaz részvénykibocsátásának előkészítése azonban a Wall Street Journal értesülései szerint leállt, és kérdésesnek tűnik, hogy egyáltalán folytatódik-e.Pedig hatalmas horderejű dologról van szó, hiszen a Saudi Aramco az előzetes becslések alapján nem csak a világ messze legnagyobb kapitalizációjú olajipari társasága lenne a tőzsdén, hanem a világ legnagyobb tőzsdei cége.

Értéke megegyezik Magyarország 11 évnyi GDP-jével.

Forrás: AFP/Karim Sahib

Az origo.hu is megírta korábban, hogy a tranzakció értékét 50-100 milliárd dollárra becsülik. Ennek alapján a Saudi Aramco állami olajvállalat IPO-ja minden idők eddigi legnagyobb részvénykibocsátása lett volna.

A hírre ma esni kezdett az olaj ára, miután az elmúlt időszakban a társaság tőzsdére vitelének híre is fűtötte a fekete arany árát.

Megérezte az olaj ára a rossz hírtForrás: Investing.com

A WTI (72,4 dollár hordónként) és a Brent keverék (76,8 dollár hordónkánt) ára egyaránt 0,7 százalékot esett egy nap alatt, az OPEC kosár értéke 1 százalékkal csökkent.