A zöld energia miatt az ezüst lehet a jövő legjobb befektetése

2018.07.11. 16:44

Rengeteg ezüstre lesz szüksége a világnak a zöld energiákra való átállás miatt a következő bő egy évtizedben, írja a Globalnewswire.

A The Silver Institute nevű, független washingtoni elemzőintézet friss előrejelzése szerint, a napelemek mellett az elektromos autók töltőrendszerei és egyes, az atomenergiához kapcsolódó megoldások is sokat igényelnek ebből a nemesfémből.

A napelemek viszik több mint a felét

A környezetkímélő energiaforrásokhoz kapcsolódóan, elsősorban a napelemek gyártása igényli az ezüstöt. Mivel a fotovoltatikus rendszerek előállítása minden releváns iparági jelentés szerint évről évre olcsóbb lesz, elősegítve a technológia gyors ütemű terjedését, ezért arra lehet számítani, hogy a gyártók részéről megnő az ezüst iránti kereslet. 

A zöld technológiákat hasznosító gyártóknak nagy szüksége van az ezüstreForrás: AFP/Aizar Raldes

Az előzetes kalkulációk szerint, a globális napelemgyártás 2030-ig 820 millió uncia ezüstöt használ fel az energiatermelő rendszerek előállításához.

Bár az uncia ezüst grammra váltásának felhasználási területenként kisebb eltérései vannak – például a gyógyászatban –, 1 unciát 30 grammnak megfeleltetve kiszámolható, hogy

mintegy 24,6 ezer tonna ezüstöt fognak felhasználni a napelemek gyártásához 2030-ig,

ha azok a várt ütemben terjednek.

Elektromos autók és hasadásisebesség-szabályozó

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy egyre több ország jelenti be elköteleződését az elektromos illetve a hibrid járművekre való átállás mellett.

Az elektromos alapú közúti közlekedés terjedése is sok ezüstöt igényel, elősorban a töltőrendszerekbenForrás: Pixabay

A közúti személy- és teherközlekedés kiszolgálása pedig egyre több elektromos töltőállomás telepítését és mobil töltőeszközök gyártását teszi szükségessé – ezek egy része egyébként szintén napenergiából megtermelt villamos energiára támaszkodik.

Az ezüstöt használják az atomreaktorokban is, a leggyakrabban az indiummal és a kadmiummal ötvözve.

Mivel ellenáll a korróziónak és nagy mechanikai szilárdságú, jól használható a hasadás sebességét szabályozó vezetőegységek kialakításában.

A várakozások szerint, az atomenergia 19 millió uncia, az elektromos alapú közlekedés fejlődése mintegy 725 millió uncia ezüstöt fog igényelni a vizsgált időszakban. Az évenkénti felhasznált mennyiséget az alábbi ábra mutatja:

A zöld technológiák ezüstigénye 2030-igForrás: Silver Institute

Így 2030-ig, a zöld energiák globális hasznosítása összesen 1,5 milliárd unciát meghaladó mennyiségű ezüstöt használ fel.

Az ezüst grammonkénti világpiaci ára, július első napjaiban, stabilan 140 forint fölött mozgott.