Amerikai konzervzöldségtől betegedett meg 200 ember

2018.07.09. 16:07

Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) szerint 212 ember fertőződött meg cyclosporiasis betegséggel a Del Monte zöldségeitől Iowa, Michigan, Minnesota és Wisconsin államban a múlt héten.

A fertőzöttek arról számoltak be a hivatalnak, hogy a Del Monte előrecsomagolt zöldségeiből ettek, például brokkolit, karfiolt, sárgarépát és kaprot, amit a legtöbben a Kwik Trip és a Kwik Star áruházláncokban vásároltak.

Del Monte termékekForrás: Flickr/Mike Mozart

A betegséget a Cyclospora cayetanensis nevű parazita terjeszti, amely nem megfelelően kezelt friss zöldségekkel juthat be a szervezetbe. A tünetei a gyomorproblémák, láz, levertség – és akár egy héttel az elfogyasztott élelmiszer után jönnek csak elő.

„Nagyon nehéz visszavezetni az eredethez" – nyilatkozta Michael T. Osterholm, a Minnesota Egyetem professzora a CNBC-nek, majd hozzátette, hogy vélhetően a fertőzöttek száma ennél jóval magasabb.

IllusztrációForrás: Flickr/Mike Mozart

Nem tisztázott, hogy a cég melyik zöldségkészítménye az, amely a fertőzésekért felelős. A Del Monte a múlt hónapban három termékét is visszavonta a középnyugati államokból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK