App Store: az online bolt, amely generációkat tett telefonfüggővé

App Store
--FILE--A Chinese mobile phone user uses the App Store on his iPhone smartphone in Guangzhou city, south China's Guangdong province, 12 April 2017. Apple's App Store has been accused by a law firm in Chengdu, Southwest China's Sichuan Province of deleting developers' apps. This is the second such case: another law firm in Beijing previously filed a complaint with the Chinese authorities.
Vágólapra másolva!
Tíz évvel ezelőtt az Apple megalkotta digitális piacterét az alkalmazásainak, ezzel megnyitva az utat a szoftverfejlesztők és a tehetséges programozók előtt. Az App Store révén a felhasználók a számukra legmegfelelőbb alkalmazásokat tölthették le telefonjukra. Az Apple újítása milliárdok életét változtatta meg, hatása pedig ma is érezhető.
Vágólapra másolva!

Az App Store bemutatása után varázsütésre megugrott a telefonokra készített alkalmazások száma. Ugyan sok pozitívuma is volt a dolognak, de a negatív élettani hatásokat is meg kell említeni. A tömérdek lehetőség miatt néha már annyira elvonja az okostelefonunk a figyelmünket, hogy szinte fel sem nézünk a képernyőről.

Az App Store nélkül ugyanakkor nem jöhettek volna létre az olyan, mára milliós felhasználószámmal rendelkező applikációk, mint a Snapchat vagy az Instagram. Ráadásul az utóbbi a kezdetekben kifejezetten az Apple-felhasználókat célozta meg, Androidra csak később vált elérhetővé.

Jelenleg már több mint 2 millió alkalmazást kínálnak az Apple-felhasználóknak.

Az App Store megjelenésekor, tíz évvel ezelőtt, még közel sem volt ekkora a piac. A telefonok nem voltak még igazán okosak, és túl sok testreszabási opciója sem volt a felhasználónak. Még maga az iPhone is a kezdeteknél tartott, az Apple akkoriban még csak 6 millió darabot adott el belőle.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg a 10 legtöbb napi bevételt hozó alkalmazást!

Aztán megjelent az App Store, és minden megváltozott. Először csak 500 program volt elérhető, de ez akkora újdonságnak számított, hogy az online piactér bemutatását követő héten az emberek 10 milliószor töltöttek le alkalmazásokat, a legtöbbször játékokat.

Az Apple vetélytársai, a Google, az Amazon és a Microsoft hamarosan előálltak saját piacterükkel. Együttesen ezek a vállalatok 7 millió alkalmazást kínálnak a felhasználóiknak, miközben az Apple mára már túl van az egymilliárd eladott iPhone készüléken.

Az alkalmazáscunami új gazdasági lehetőségeket is teremtett. Dollár milliárdok áramlottak be a telefonos applikációkat gyártó startupokba, az Uber, a Snapchat, a Spotify és az Angry Birds csak néhány azok közül, amelyek óriási bevételeket termeltek a készítőknek. A szoftverfejlesztők keresettebbek lettek, mint valaha.

Az Apple számára a legnagyobb sikereket az „ingyenes” alkalmazások hozták,

amelyek hirdetések, mikrotranzakciók és előfizetések révén generáltak bevételt. Persze a cég nem panaszkodhat a fizetős applikációk miatt sem, hiszen mindkét esetben akár 30 százalékos részesedést is szerezhettek.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Gan Jun

Nem is meglepő, hogy az App Store a leggyorsabban növekvő része az Apple-nek. A vállalat különböző szolgáltatásaival együtt évente 33 milliárd dollár bevételt hoz.

Az Apple ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedben 100 milliárd dollárt fizetett ki fejlesztőknek.

A Statista szerint az alkalmazásokból befolyt globális bevétel 2020-ra elérheti a 189 milliárd dollárt. Az előző év legnagyobb durranása – a Pokemon GO – például 2 milliárd dolláros bevételt generált.