Hol vannak a családbarát munkahelyek?

Zalakaros Hotel Karos Spa családbarát szálloda
Gyerek és bababarát szálloda
Vágólapra másolva!
Minden második magyar családban okoz nehézséget a gyermekfelügyelet a nyári szünetben, tízből azonban mindössze három vállalat támogatja a 14 éven aluli gyermeket nevelő szülőket ezen a téren – derült ki a REGIO JÁTÉK friss felméréséből. A munkaadó részéről segítségre legnagyobb eséllyel az állami szférában és mikrovállalkozásnál dolgozók számíthatnak, ami leggyakrabban rugalmas munkaidő-beosztás formájában valósul meg.
Vágólapra másolva!

Minden második magyar családban okoz nehézséget a gyermekfelügyelet megoldása a nyári szünetben a REGIO JÁTÉK friss kutatása szerint.

"holott a családbarát vállalatok dolgozói elmondásuk szerint jobban megbecsülik a munkahelyüket. A megkérdezett szülők átlagosan 14 nap szabadságot tudnak kivenni nyáron, ideális esetben viszont ennél 10 nappal többre lenne szükség" – ismertette az eredményeket Gyaraki József, a REGIO JÁTÉK ügyvezetője.

A családok felé elkötelezett munkaadók rugalmas munkaidő-beosztással (62 százalék), távmunkával (21 százalék), és azzal segítik a szülőket, hogy magukkal vihetik gyermeküket a munkahelyükre (39 százalék).

Minél kisebb egy cég a versenyszférában, annál valószínűbb, hogy családbarát Forrás: Hotel Karos Spa

„Legnagyobb eséllyel mikrovállalkozásnál (50 százalék), az állami szférában (40 százalék) és a kisvállalkozásnál (35 százalék) dolgozók találkozhatnak ilyen fajta segítséggel, bár például a szülők jó szívvel csak akkor vinnék a munkába magukkal a gyermeküket, ha a cégen belül lenne a kicsik számára kialakított foglalkoztató vagy játszószoba. Örömteli, hogy a tavalyi évhez képest nőtt (12 százalék-ra) azoknak a munkaadóknak a száma, ahol beszállnak a nyári táborok finanszírozásába – ez leginkább a multikra, nagyvállalatokra és az állami szektorra jellemző egyébként" – tette hozzá Gyaraki József.

A táborozás és a szabadnapok mellett az erős nagyszülői támogatás a legnagyobb segítség:

tízből nyolc esetben ők töltik ki az édesanya és édesapa nélküli napokat a nyári szünetben. A nagyszülőknél minden második gyermek több mint 2 hetet, minden ötödik pedig 1-2 hetet tartózkodik. A REGIO JÁTÉK 6 órás vagy rugalmas munkaidőt és szezonális munkalehetőséget biztosít a kisgyermekes szülőknek. Újbudán például már 2015-ben is elnyerték a családbarát vállalkozás címet.