Májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma ezzel 7,5 százalékkal haladta meg a tavaly májusit az áprilisi 0,8 százalékos visszaesés után.

Májusban jelentősen nőtt a hazai szálláshelyeken töltött vendégéjszakák számaForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Tizedével nőtt az árbevétel

A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 10,0 százalékkal emelkedett és megközelítette a 45,8 milliárd forintot.

Ebből a szállásdíj-bevétel 9,0 százalékos növekedéssel 27,3 milliárd forintra, a vendéglátásból eredő bevételek 22,8 százalékos emelkedéssel 10,4 milliárd forintra nőttek.

Mindeközben az egyéb szolgáltatások bevétele 0,2 százalékkal 8 milliárd forintra csökkent folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 8,1, a belföldi 11 százalékkal magasabb volt az előző év májusinál.

A szállodák szobakihasználtsága 3,1 százalékponttal 63,6 százalékra nőtt.

Több mint félmillió vendégéjszaka

Idén májusban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 12 százalékkal nőtt, és megközelítette az 569 ezret.

Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,4 millió volt.

A vendégéjszakák 83 százalékát adó szállodákban 5,3 százalékos volt a forgalom növekedése. A külföldi vendégéjszakák száma mindegyik turisztikai régióban nőtt.

A bikali Puchner Kastélyszálló: mind a belföldi, mind a külföldi vendégek száma növekedettForrás: Puchner Kastélyszálló

Tízből 6 éjszakát Budapest-Közép-Duna-vidéken töltöttek a külföldiek, ahol 5,3 százalékos emelkedést mértek a szálláshelyek.

A cseh vendégek 13,1 százalékkal, a lengyelek 30,7, a románok 21,6, az ukránok 56,3, a spanyolok 25,8 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken, mint tavaly májusban. A kínai vendégforgalom 20,1, a kanadai 23,7 százalékkal nőtt.

A belföldi vendégek száma 6,8, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,4 százalékkal bővült májusban, és megközelítette az 1,2 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban nőtt.

A legnépszerűbb szállástípusban, a szállodákban 5,7 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

A tavaszi hosszú hétvégék erősítették az utazási kedvetForrás: Photononstop/Jacques Loic

Hozzátettek a hosszú hétvégék is

A csökkenő forgalmú Tisza-tótól eltekintve a turisztikai régiókban 5-15 százalékkal több éjszakát töltöttek el a belföldi vendégek. A forgalom dinamikus növekedésében szerepet játszhatott, hogy a pünkösdi hosszú hétvége ebben az évben májusra, az elmúlt évben júniusra esett - közölte a KSH.

Májusban Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 1,2 százalékkal többet, 2,0 milliárd forintot költöttek az azt elfogadó 2130 szálláshelyen.

Idén január-májusban a kereskedelmi szálláshelyek 7,1 százalékkal több, összesen 10 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 5,4 százalékkal (5,3 millió), a belföldi vendégek 9,1 százalékkal több (4,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 2,7 százalékponttal 55,6 százalékra emelkedett.
A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 11 százalékkal több, 171 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 10 százalékkal nőtt, és megközelítette a 97 milliárd forintot.