Egyéni vállalkozók, figyelem, adóelőleg fizetési határidő jön!

generációváltás a cégvezetésben, generációváltás, cég, vezető beosztás, fiatal és idős
Vágólapra másolva!
Az Szja tv. hatálya alá tartozó egyéni vállalkozóknak a 2018. II. negyedévre vonatkozóan 2018. július 12-éig kell megfizetniük az adóelőleg összegét a jövedelem után.
Vágólapra másolva!

Az Szja tv. hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók kétféle adózási mód közül választhattak az adóévre, melyből az egyik a vállalkozói jövedelem szerinti adózás, a másik – a feltételek megléte esetén – a jövedelem átalányban történő megállapítása - írja Lepsényi Mária adószakértő az Adózóna.hu-n.

A vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó vállalkozói bevétele esetében az adóelőleg alapja az adóévben a negyedév végéig megszerzett összes vállalkozói bevétel alapján meghatározott vállalkozói adóalap.

Az egyéni vállalkozók adóelőleg fizetési határideje minden negyedév első hónapjának 12.napja Forrás: Shutterstock

A bevételt csökkentő kedvezmények már év közben is figyelembe vehetőek az adóelőleg összegének megállapításakor, ami például a kisvállalkozói kedvezmény érvényesítését jelenti az újonnan beszerzett, a vállalkozói tevékenységet közvetlenül szolgáló, kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszközök esetében.

A bevételnek a költségeket meghaladó része minősül jövedelemnek, melyből levonható az előző év(ek)ről áthozott és elhatárolt veszteség a jövedelem 50 százalékáig. Az ily módon megállapított összeget kell vállalkozói adóalapnak tekinteni, mely után az adó mértéke 9 százalék.

A bevétellel szemben a költségek az Szja tv. 11.számú mellékletében foglaltak szerint számolhatók el. A megállapított adó összege csökkenthető a kisvállalkozói adókedvezmény címén levonható összeggel.

Az Adózóna.hu fenti témában írt cikke további fontos információkkal is szolgál az érintetteknek.