Újabb fordulat a dán pénzmosási botrányban

észak-korea, dollár, pénzmosás
Vágólapra másolva!
Újabb fordulatot vett a legnagyobb dán pénzintézetnél, a Danske Banknál korábban kipattant pénzmosási ügy. Az újabb információk szerint már a korábban feltételezett összeg kétszereséről, vagyis 8,3 milliárd dollárról lehet szó.
Vágólapra másolva!

A dán napilap, a Berlingske értesülése szerint a bank észtországi fiókhálózatán keresztül moshatott tisztára 53 milliárd dán koronának, azaz mintegy 8,3 milliárd dollárnak megfelelő összeget.

Ez a kétszerese annak, mint amennyit a hatóságok korábban feltételeztek.

A Reuters hozzáteszi, hogy Dániában a pénzügyi felügyelet most új vizsgálatot indíthat az ügyben. A dán napilap birtokába jutott húsz cég gyanús pénzmozgásokról árulkodó bankszámlakivonata a 2007 és 2015 közötti időszakból, amelyek a Danske Bank észtországi bankhálózatában vezettek.

Forrás: Pixabay

A pénzintézet compliance (fenntarthatósági ügyekkel foglalkozó) vezetője az új információkkal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy egyelőre korai lenne következtetéseket levonni a pénzmosási ügy valódi mértékéről. Még nem tudnak pontos adatokat közölni a gyanús ügyletekről, de valószínűsítik, hogy valóban nagyobb összegekről lehet szó, mint ahogy korábban feltételezték. Elismerték, hogy

„rés keletkezhetett a pajzson”, azaz az észtországi érdekeltségnél sikerült kijátszani a pénzmosás elleni intézkedéseket.

A bank azt is közölte: vizsgálatot indított az ügyben, amelynek eredménye szeptemberre lesz meg. A dán gazdasági miniszter szerint ez azonban nem biztos, hogy elég lesz, ezért pénzügyi felügyeletük már felvette a kapcsolatot az észt társhatósággal, hogy egyeztessék, milyen közös lépéseket tehetnek a most napvilágot látott új információk kivizsgálására.