A tavaly novemberben megbukott, az országot 37 éven át irányító diktátor, Robert Mugabe szelleme járja be Zimbabwét a július 30-i választások előtt. A független helyi hírportál, a Daily News beszámolójából kiderül, közvetlenül lemondatása előtt, rengeteg póló érkezett az országba Mugabe arcképével. Úgy ötmillió darab, amivel most nem tudnak mit kezdeni.

Mind a tavaly decemberi pártkongresszuson, mind az idei választásokon viselték volna a diktátor arcképével gyártott pólókat hívei, ha a hadsereg nem követ el puccsot ellene, pártja pedig ennek folyományaként nem kényszeríti lemondásra a 94 éves elnököt.

Kínának ez is csak egy újabb tétel volt

A zimbabwei világrekord inflációt összehozó, tavaly távozó diktátor után rengeteg, a politikai kampányokhoz köthető tárgy maradt pártja, a Zanu-PF hararei székházában. 

Ötmillió, a bukott diktátor arcképét ábrázoló kampánypóló maradt a Zanu-PF nyakánForrás: AFP/Alexander Joe

Ezek között is a legjelentősebb az a mintegy ötmillió darab póló, amely a diktátor arcképét hordozza.

Kiderült, a hatalmas szállítmány Kínából érkezett, megrendelője pedig a pártban is funkciót betöltő, korábbi pénzügyminiszter volt.

Ugyanakkor a párt mostani szóvivője nem erősítette meg, hogy a pólókészlet még mindig a szervezet székházában lenne.

Azt azonban elmondta, a Zanu-PF rendezvényein egyértelműen nemkívánatosnak számít Mugabe-relikviák mutogatása vagy viselése. Azt ugyanakkor nem kifogásolja, ha az emberek szeretnék ezeket a pólókat más alkalmakkor viselni.

Lesz még póló Zimbabwében

Egyelőre nincs egyértelmű információ arról, mihez akarnak kezdeni a rengeteg, feleslegessé vált kampánypólóval.

Felmerült az is, hogy az egész szállítmányt – a gesztus szimbolikus jelentősége miatt – meg kellene semmisíteni, például elégetni.

Napvilágot látott az is, hogy a pártszékházban eltávolították a Mugabét ábrázoló képeket a falakról. Újságírói kérdésre az egyik párttag azt mondta, azok a párttagok, akiknek képe nincs a falakon, nem tagjai többé a tömörülésnek.

Az új kampánypólóra az utód, egyben Mugabe volt alelnökének, Emmerson Mnangagwának az arcképe kerülhetForrás: AFP/Jekesai Njikizana

Arról egyelőre nincs információ, mit akarnak kezdeni a volt elnök, illetve felesége képével felmatricázott autókkal.

A párt szóvivője annyit mondott, a közelgő július 30-i választások kapcsán, már leadták az új rendelést India és Kína gyártóinak.

Az új pólókon a diktátor utódja és a párt jelöltje, Emmerson Mnangagwa lesz látható.