A Recorded Future kiberbiztonsági vállalat egy rutinvizsgálatakor felfedezte, hogy valaki amerikai katonai dokumentumokat, harcászati stratégiákat és a hadsereg által használt eszközökről készült részletes tervrajzokat árul a sötét weben. A Reaper nevű amerikai szuperdrón tervrajzai például már 200 dollárért megvehetők.

Andrei Barysevich, a Recorded Future kutatója a Boston Heraldnak elmondta, hogy még sosem látott ilyen mennyiségű, megvásárolható, bizalmas információt a sötét weben. Elmondta, hogy az Egyesült Államok hadserege által Irakban és Afganisztánban követett stratégiák és taktikák most bárki számára elérhetőek.

Barysevich állítása szerint egy hackerfórumon talált rá az értékes dokumentumokra, ahol a csoport egyik tagja azt állította, hogy az amerikai légierőtől lopott dokumentumok vannak nála, köztük az MQ-9 Reaper drón részletes tervrajza, amelyen már 200 dollárért túladott volna. A Reaperhez még karbantartási útmutatót is kínáltak.

Ezekkel az információkkal könnyen meg lehet találni az amerikai légierő gyöngyszemének, a Reapernek a gyengeségeit. További vizsgálódás kiderítette, hogy egy másik dokumentumhalmaz is fönn van a neten.

ReaperForrás: AFP/2015 Getty Images/Isaac Brekken

Ebben az amerikai hadsereg páncélos hadműveleteit összegezték részletesen, valamint az út menti autókba rejtett házi készítésű bombákra vonatkozó előírásokat. Barysevich elmondta, hogy az iratok, amelyekben részletes leírják, hogyan védjék meg magukat az amerikai katonákat, most akár terroristák kezére is juthattak.

A hacker, akit máig nem sikerült beazonosítani, elmondta, hogy a légierő egyik parancsnokának a számítógépét törte fel routeren keresztül, így sikerült lelopnia az értékes dokumentumokat. Barysevich ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a biztonságos internetezés szabályainak alapjait szegte meg a parancsnok, és ennél sokkal körültekintőbbnek kellett volna lennie.

Barysevich szerint a hacker Dél-Afrikában él, és elég információt gyűjtöttek róla, hogy elkaphassák, és már értesítették a nemzetbiztonsági szolgálatot is. Valószínűleg a hacker véletlenül bukkant a dokumentumokra, amit az általa kért alacsony árak is igazolnak, mert nem volt tisztában a megszerzett információk felbecsülhetetlen értékével.