Csökkent munkaképességűek biztonságos munkavégzését segíti a KiBu

A
A KiBu által fejlesztett okosóra, mely a csökkent munkaképességű emberek biztonságos munkavégzését segíti
Vágólapra másolva!
A hatékony és biztonságos munkavégzés áll a Kitchen Budapest két vadonatúj fejlesztésének célkeresztjében. A megoldásokat együtt fejlesztették a T-Systems Magyarországgal, és már elérhetők a T-Systems termékportfóliójában.
Vágólapra másolva!

Raktárak, logisztikai központok számára kifejlesztett beltéri nyomonkövető rendszer és a csökkent munkaképességű emberek biztonságos munkavégzését támogató applikáció: a jelenleg még prototípusként létező, ám hamarosan élesben tesztelt alkalmazások kézzelfogható példái az ipar 4.0-ban rejlő lehetőségeknek. Ezen megoldások fejlesztésében fontos szerepe volt a T-Systems Magyarország innovációs laborjának, a Kitchen Budapestnek (KiBu), ráadásul a fejlesztések célirányosan történtek, hiszen a társaság az ügyféllátogatások és piackutatások segítségével gyűjti össze és elemzi azokat a legfontosabb területeket, ahol a KiBu keretein belül prototípusokat hoznak létre és tesztelnek.

A KiBu-ban bemutatott egyik prototípushoz az RTLS (Real Time Location System) nevű rendszerhez a Business Intelligence (BI) felületet a KiBu fejlesztette.

Ezzel néhány tíz centiméteres pontossággal követhetők nyomon a különböző áruk, raklapok, illetve kézikocsik és egyéb szállítóeszközök.

Az RTLS nem pusztán az átláthatóságot javítja: a valós időjű nyilvántartással a gyártási, raktározási tevékenységet is optimalizálni lehet. A Flex ezer négyzetméteres pátyi üzemében már élesben tesztelt rendszer ráadásul historikusan, visszamenőleg képes elemzéseket készíteni, amely újabb tapasztalatok forrása.

A KiBu által fejlesztett okosóra, mely a csökkent munkaképességű emberek biztonságos munkavégzését segíti Forrás: Kitchen Budapest (KiBu)/T-Systems

Az ipar 4.0-hoz köthető megoldások nemcsak a gépesítésben, hanem a humánerőforrás terén is felvonultatnak újdonságokat. Erre jó példa EHS (Environmental, Health and Safety), amely nem más, mint egy biztonságos munkahelyi környezetet támogató okosóra-applikáció. Az alkalmazás lényege, hogy

a csökkent hallásképességű dolgozót a karján viselt okosóra értesíti a veszélyt jelentő helyzetekről. Például az eszköz rezgéssel jelzi a tűzriadót.

A biztonságot az is fokozza, hogy a figyelmeztetést csak az óra viselője tudja leállítani, amivel egyszersmind nyugtázza a vészüzenetet is. Erről egy központi e-mail címre automatikus értesítést is küld az applikáció, a munkavállaló azonosítószámával együtt. Így folyamatosan nyomon követhető, kik azok, akik már értesültek a vészhelyzetről. Az EHS prototípusa szintén Flex-nél, a társaság budapesti telephelyén debütál.