Ultimátumot adott az indiai Legfelsőbb Bíróság a világ egyik legjelentősebb történelmi-kulturális emlékének és fontos turisztikai attrakciójának számító Tádzs Mahal kapcsán a szövetségi állam kormányának.

A testület azért rágott be az Uttar Pradesh-i vezetésre, mert az indiai szövetségi állam kormánya nem állt elő határidőre a koncepcióval arról, hogyan is képzelnék az épületegyüttes megóvását a következő néhány száz évre – számol be arról a patinás, angol nyelvű kalkuttai lap, a The Statesman.

Aggasztó a síremlék állapota

Ahogy az Origo arról a közelmúltban beszámolt, egyre aggasztóbb az épületegyüttes leromló állapota. Olyannyira, hogy India Legfelsőbb Bírósága határozatban kötelezte arra is a helyi vezetést, hogy ne önerőből akarjon megoldást találni a helyzetre, hanem elismert külföldi szakértők segítségét is vegye igénybe az állagromlás megállítására.

A Tádzs Mahal épületeit nem pusztán a minden évben odalátogató nagyszámú turista viseli meg.

Nem készült el az állam kormánya időre a Tádzs Mahal jövőbeni sorsára vonatkozó tanulmánnyal, ezért a Legfelsőbb Bíróság kemény hangot ütött megForrás: leemage/©B.A.Tafreshi/Novapix/Leemage/B.A.Tafreshi

A mauzóleum környezetében zajló, jelentős, a környezetre káros kibocsátással zajló ipari tevékenységek, még a turisták jelentette terhelésnél is súlyosabb károkat, elszíneződéseket és más problémákat okoznak.

Indiában pedig az a szövetségi és a helyi kormány álláspontja – mely egyezik a jogászi testületével –, hogy az épületet fenntarthatósági elvek mentén kellene karbantartani és megóvni, de nemcsak néhány évtizedre, hanem mintegy 400 évre előre gondolkodva.

Még az Eiffel-torony is kapott

A bíróság testületként akadt ki azon, hogy a kormány nem készült el a megvalósíthatósági tanulmánnyal, amelyet a héten kellett volna bemutatni. 

Indiai munkás tisztítja az egyik medencét a területenForrás: AFP/Chandan Khanna

Az egyik bíró egyenesen azt mondta, a párizsi Eiffel-tornyot évente 80 millió látogató keresi fel. Ez nyolcszor több, mint amennyit az indiai műemléknél regisztrálnak. Annak ellenére – mondta a bíró –, hogy a Tádzs Mahal sokkal szebb a francia látványosságnál, ami úgy néz ki, mint egy tévétorony.

Nem csak a turisták, a közelben zajló ipari termelés is jelentősen hozzájárul az állagromláshozForrás: leemage/©B.A.Tafreshi/Novapix/Leemage/B.A.Tafreshi

Össze kellene kapni magukat

Más megszólalók ennél is keményebben fogalmaztak. Többen azt kifogásolták, hogy nem látják, bármilyen irányba is mozdulnának a dolgok a Tádzs Mahal védelmének ügyében.

Az egyik jogász azt fejtegette, nem kérdés, hogy Tádzs Mahal „lenyűgöző szépségét” meg kell óvni. Ha ennek az az ára, hogy be kell zárni a látogatók előtt, akkor be kell zárni.

Egy másik viszont ellentmondást nem tűrően kijelentette:

állítsák helyre az épületet vagy rombolják le.

Ha úgyis hagyják leromlani – fogalmazott –, akkor egyszerűbb véget vetni a folyamatnak, és elpusztítani a kulturális örökséget.

Az ugyanakkor kiderült, a testületi tagok ingerültségükben fogalmaztak ilyen keményen. Felháborodásuk oka az volt, hogy úgy látják, nem történik semmi a mauzóleum ügyében, noha a rendezésre parlamenti határozat is kötelezi az államot.

Már nem ragyog régi pompájábanForrás: Thinkstock

A bíróság korábban már azt is kérte Uttar Pradesh kormányától, adjon részletes jelentést arról, hogy állnak a Tádzs Mahal védelme érdekében végzendő fatelepítésekkel, amelyeket a komplexum környékén kellene elvégezni.

Azt egyelőre nem tudni, mennyibe kerülne rendbe rakni az épület állagát úgy, hogy az a tervezett hosszabb időtartamra is megmaradjon. Egyes számítások szerint, mostani építészeti megoldásokkal, 70 millió fontból (körülbelül 26 milliárd forint), 2 év alatt megépíthető lenne az épületegyüttes.