Ez az öt megatrend hajtja most a részvénypiacokat

mesterséges intelligencia
(170915) -- BEIJING, Sept. 15, 2017 (Xinhua) -- People look at a bionic robot at an exhibition during the 2017 national mass innovation and entrepreneurship week in Beijing, capital of China, Sept. 15, 2017. More than 300 items and projects on artificial intelligence, biotechnology, new material, energy conservation, environmental protection, intelligent robot and Internet plus were displayed at the exhibition. (Xinhua/Zhang Chenlin)(mcg)
Vágólapra másolva!
Miközben a globális befektetők többsége a kereskedelmi háborúval, a brexit esetleges kimenetelével, Donald Trump politikájával, valamint a jegybanki szigorításokkal van elfoglalva, a részvénypiacok a növekvő kockázatok ellenére is emelkednek. Ez pedig nagyrészt azért van, mert a fentiektől független tényezők még mindig lendületet adnak az árfolyamoknak.
Vágólapra másolva!

Vannak olyan vállalatok, amelyek függetleníteni tudják magukat a geopolitikai feszültségektől vagy a kereskedelmi háborúktól, és olyan hosszú távú trendeket képviselnek, melyek továbbra is felhajtják a részvényárfolyamaikat. Ezek a cégek olyan nagy sztorikban utaznak, melyek sokszor hosszú ideig tartó türelmet igényelnek a befektetőktől, azonban a jövő nagy valószínűséggel ezeket a trendeket támogatja majd.

A MarketWatch elemzése összegyűjtötte azt az öt „megatrendet", amely a jelenlegi nehézségek ellenére is meghatározhatja a jövő vállalatainak sikerét és ezzel a részvények alakulását is.

Mesterséges intelligencia

A gépek tanulása és a mesterséges intelligencia (MI) ma már messze nem csak a tudományos fantasztikum világa. Az üzleti életben például folyamatosan telepítenek újabbnál újabb MI megoldásokat, melyek mindenhol ott vannak az értékesítésektől az információkezelésig. Nem véletlen, hogy az IDC kutatócég becslése szerint idén 50 százalékkal nőhetnek az MI-re költött összegek a tavalyi évhez képest.

A befektetők elsősorban úgy csaphatnak le a lehetőségre, ha olyan nagyvállalatokba fektetnek, melyek profiljában kiemelt szerepet kap a mesterséges intelligencia.

A Google mögött álló Alphabet a legjobb példa, amely már 2014-ben megvette DeepMind nevű MI-ben utazó startupot 500 millió dollárért,

és a Google keresőmotorjában is nagyban használja a technológiát. Ezen kívül a Microsoft és az IBM szintén ott van a legnagyobbak között.

A Google is aktívan használja a mesterséges intelligenciát Forrás: 123rf.com

A másik út a hardverek felől vezet a befektetéshez. Itt a legnagyobb szereplő talán az Nvidia chipgyártó, de vannak olyan speciális megoldásokkal foglalkozó vállalatok is, mint például a Xilinx, amely a mérnökök munkáját igyekszik segíteni a programozás során.

Mindemellett a tőzsdén kereskedett alapok között is vannak olyanok, melyek kifejezetten ezt a területet igyekeznek kiaknázni. Egyebek mellett ilyen a Global X Robotics & Artificial Intelligence nevű ETF, amely ráadásul a fenti vállalatok részvényeiből magában foglal néhányat.

E-kereskedelem

Miközben az Egyesült Államok igen erős fogyasztói aktivitást tapasztal eddig 2018-ban, az elemzés kiemeli, hogy a vásárlók egyre inkább tolódnak el az online kereskedelem irányába a fizikai boltok felől. Ezt támasztja alá, hogy tavaly például 16 százalékkal 390 milliárd dollár fölé emelkedtek az e-kereskedelmi eladások, ami a legnagyobb növekedési ütem volt 2011 óta.

Ráadásul ez nem is csupán amerikai jelenség. Az eMarketer nemrég közölt kutatása szerint

az ázsiai csendes-óceáni térségben az e-kereskedelem 31 százalékkal bővült tavaly, míg az általános kiskereskedelmi eladások mindössze 7 százalékkal növekedtek.

A befektetők itt az olyan nagyágyúkra csaphatnak le, mint az Amazon vagy ázsiai versenytársa az Alibaba. Mindazonáltal érdemes lehet keresgélni a speciálisabb területeken is.

Az autóértékesítéssel foglalkozó Carvana részvénye például 120 százalékot izmosodott az elmúlt 12 hónapban,

míg a bútorokban és más lakáskellékekben utazó Wayfair papírja nagyjából 60 százalékot erősödött az elmúlt érben.

Az ETF-ek tekintetében az elemzés itt az Amplify Online Retail nevű tőzsdén kereskedett alapot említi, amely 50 százalékot emelkedett az elmúlt 12 hónap során.

Digitális fizetés

Noha a készpénzmentes világ még a jövő zenéje, azonban egyre jobban érzékelhető, hogy mindenhol komoly elmozdulás van a készpénztől a digitális fizetési megoldások irányába. A Capgemini tanácsadó cég becslése szerint 2020-ban világszerte már 720 milliárd digitális fizetést mérhetünk.

Az USA egyelőre le van maradva a mobilfizetések területén Forrás: Square

Érdekesség, hogy míg az előző két kategóriában az USA vállalatai igen erősek, ezen a területen a világ legnagyobb gazdasága igencsak le van maradva. Míg Kínában nagyjából 9 ezer milliárd dollár értékben mértek digitális fizetéseket 2016-ban, addig ugyanebben az évben az USA csak 112 milliárdot hozott össze.

Kínában olyan szereplőket kell kiemelni, mint az Alibaba (és az általa fejlesztett Alipay) vagy a Tencent, melynek WeChat mobilalkalmazásán keresztül fizetni is lehet, és amely Kína egyik legnépszerűbb szoftverének számít.

Az Egyesült Államok legnagyobb közvetlen szereplője ezen a területen a Square.

A tőzsdén kereskedett alapok is igyekeznek meglovagolni a hullámot. Az ETFMG Mobile Payments ETF például a legnagyobb neveket köti egy csokorba egyetlen alapon belül.

Biotechnológia

Az innovatív biotechnológiában nem véletlenül nehéz közismert sztárvállalatokat felsorolni. Ennek egyik oka, hogy ezek a cégek relatíve nagyon keveset költenek marketingstratégiára, és erejüket nagyrészt a kutatások és a fejlesztések emésztik föl.

Vannak azonban kiemelkedő társaságok, például a BioXcel Therapeutics, amely személyre szabott gyógykezelési megoldásokon dolgozik a rákos betegek számára. Az elemzés kiemeli még a génszerkesztésben utazó Editas Medicine nevű céget, amely olyan technikákat kutat, melyek génszerkesztéssel vehetik föl a harcot a gyermekkori vaksággal.

A befektetőknek sokszor igen kockázatos a biotechnológia Forrás: Origo

Noha a közvélemény sokszor nagy várakozásokat támaszt, amikor meghallja a híreket a legújabb fejlesztésekről,

a befektetők azonban nehezebb helyzetben vannak, ha az egyedi papírok vásárlásáról van szó.

Ezek a vállalatok ugyanis önmagukban igen kockázatosak lehetnek, éppen azért, mert a tőkéjük a kutatásra megy, és kérdéses, hogy mi jut vissza a befektetőkhöz.

Az olyan diverzifikált alapok azonban, mint az SPDR S&P Biotech ETF sokkal kedvezőbb lehet, főleg hogy ez az alap például 27 százalékot izmosodott az elmúlt 12 hónapban.

Videojátékok

Az előbbiekhez képest ez a terület sokak szemében komolytalannak tűnhet, ám befektetői szempontból nem érdemes lebecsülni a videojátékok rendkívül erőteljes terjedését. Ráadásul itt már bőven nem arról van szó, hogy gyerekek iskola után otthon játszanak. A videojátékok ma már hatalmas népszerűségnek örvendenek kortól és nemtől függetlenül – és éppen ezért hatalmas üzleti lehetőséget is jelentenek.

Az Entertainment Software Association adatai szerint az Egyesült Államokban az átlagos férfi játékos 32 éves, míg a nők körében az átlag életkor 36 év. Ez azért fontos, mert é

ppen olyan korosztályról van szó, amely kiválóan megcélozható vásárlóerőként is,

mi több, ezt a hobbit igen könnyen továbbadhatják már a gyerekeiknek. Az USA-ban a családok kétharmadában van olyan felnőtt, aki rendszeresen játszik. Világszerte tavaly több mint 108 milliárd dollárt költöttek a vásárlók videojátékokra, míg az Egyesült Államokban ez a szám 38 milliárd.

A mobiljátkok térnyerésére is érdemes odafigyelni Forrás: AFP/Joe Raedle

A befektetők szempontjából itt érdekesek lehetnek az olyan játékvállalatok, mint a TakeTwo Interactive Software vagy az Activision Blizzard. Míg az előbbi majdnem 70 százalékot, addig utóbbi nagyjából 35 százalékot izmosodott az elmúlt 12 hónapban. Emellett vannak kifejezetten mobiljáték fókuszú cégek is, mint a Glu Mobile, melynek részvénye 160 százalékot szárnyalt ugyanebben az időszakban.

Nemzetközi vonalon a kínai cégek lehetnek igen erősek. A NetEase például bevételeinek 68 százalékát mobiljátékokból nyeri, és hatalmas támogatást kap az okostelefonok ázsiai terjedésétől. Ezen kívül

érdekes lehet még a technológiai óriás Tencent, amely közvetlenül és közvetetten is kapcsolódik a szektorhoz

– köszönhetően annak, hogy komoly részesedése van a világ legnagyobb gyártóiban is.

A tőzsdén kereskedett alapok pedig ebből sem akarnak kimaradni. A fentiek mindegyékét magában foglalja például az ETFMG Video Game Tech ETF, melyben összesen 72 vállalat papírja található meg.