Erre figyeljen, ha befektetőt keres a cégébe

kamat, hozam, kötvény, profit
kamat, hozam, kötvény, profit, pénz,
Vágólapra másolva!
A tőkebefektetés hasznos eszköz lehet egy növekedő vállalat számára, azonban fontos tudni, hogy mire készülhetünk egy ilyen ügylet előtt. Cikkünk felsorolja azokat a szempontokat, amelyeket a befektetők a döntésük meghozatalakor figyelembe vesznek.
Vágólapra másolva!

Az átvilágítás, legyen az jogi vagy pénzügyi átvilágítás, a kockázati tőkebefektetési szektor által alkalmazott olyan eljárás, amely során a befektető arra kíváncsi, hogy a befektetési lehetőség találkozik-e a befektető finanszírozási feltételeivel. Az átvilágítás során a fő szempont a befektetési kockázatok felderítése. Az átvilágítások célja, hogy a befektető átlássa a társaság működését, eldönthesse azt, hogy illik-e az adott céltársaság a portfoliójába - írja Dr. Pintér Attila ügyvéd, társasági és cégjogi szakjogász a Piacésprofit.hu hasábjain.

A befektetési kockázatok csökkentését szolgálják a jogi és pénzügyi átvilágítások, néha pedig egy szakmai átvilágítás is.

Ezen átvilágítások célja a vállalkozás működéséből eredő kockázatok felmérése, amelynek során figyelembe veszik a vállalkozás múltját és jövőjét. Ezen átvilágítások tipikusan javaslatok és észrevételek tételével zárulnak, amelyeket a befektető összességében mérlegel. A befektetői konzekvencia egyrészt a befektetés megvalósíthatóságára, másrészt a kockázatok beárazására irányul. Az átvilágítások eredményeként tehát akár meg is hiúsulhat a tranzakció, vagy amennyiben a befektető vállalja a kockázatokat, úgy azt annak fejében teszi, hogy az ügyletért nagyobb hozamot vár el, vagyis drágább lesz a befektetés.

Eze az átvilágítások a vállalkozások érdekeit is szolgálhatják, mintegy tükörképet tartva saját működésük jogi és pénzügyi megfelelőségéről.

A befektetési célú átvilágítás a vállalkozás érdekét is szolgálja Forrás: dreamstime

A befektetők részéről az alábbi okok igényelnek alapos mérlegelést:

  • Minőség, készség és tapasztalat hiánya, ami képessé tehetné a vállalkozást a kitűzött célok, sikerek elérésére
  • Vezetői képesség hiánya – befektetői szemszögből a csapatvezető CEO-nak inspirálónak is lennie kell, hiszen hogyan fogja a jövőbeli munkavállalóit vagy a vezetői csapatot is motiválni.
  • Ügyvezetői negatív pedigré jogi előzményeinek vizsgálata, amely során a jogi átvilágítás arra fókuszál, hogy az ügyvezetővel szemben van-e függőben lévő vezető tisztségviselői eltiltás, valamint egyéb büntetőeljárásnak (volt) alanya-e.
  • A menedzsment vagy a csapat nincs tisztában a releváns piaccal, annak dinamikájával, a versenyképességgel, továbbá piaci analízissel sem rendelkezik.

A társaság üzleti modelljének vizsgálata a befektető későbbi megtérülése miatt érdemel kiemelt figyelmet. A befektetést megelőzően az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • Értékteremtés – az új termék mind a vállalkozás, mind a végfogyasztó számára gazdasági értéket teremt-e;
  • Megkülönböztetés – a vállalkozás olyan új terméket állít-e elő, amely még nincs a piacon, vagy lényegesen különbözik az a versenytársaktól (olcsóbb, jobb stb.);
  • Növekedési stratégia – rendelkezik-e a vállalkozás alapos cash-flow analízissel, valamint rendszeres bevétellel számol-e az üzleti terve;
  • Exit stratégia kidolgozottsága – a befektető legfontosabb kérdése és legfőbb érdeke, mivel számára ez a befektetett tőkéjének a megtérülését jelent(het)i. A befektető kilépése megvalósulhat ki-/visszavásárlással, IPO útján, M&A tranzakció keretében, további körös befektetés bevonásával.

A teljes cikk a Piacésprofit.hu-n olvasható el.