Elég jó üzlet mérgeskígyókat tartani üzleti okokból akkor, ha valaki elég bátor ahhoz. Mindenesetre a kínai Zisiqiao falu lakóinak többsége annak bizonyult. Egyre jobban virágzik a több évtizede beindult üzlet.

A South China Morning Post riportjából kiderül, néhány évtized alatt sokszorosára nőtt az üzlet volumene a kínai kígyófaluban, ahol főként mérges, nem ritkán halálos marásra képes állatokat tartanak.

Kígyófejés: drága és értékes alapanyag a gyógyszergyártásban a kígyóméregForrás: AFP/Imaginechina/Zhangrq

Először a gyógyszergyárnak szállítottak

Csöcsiang Kína egyik keleti tartománya, ahol már az 1970-es években gyógyszergyár működött. Akkor Zisiqiao falu jövedelme csekély, mindössze néhány százezer jüan körül mozgott egy évben.

Ma már a faluban élő családok évente összesen 80 millió jüanra, azaz több mint 3 milliárd forintos bevételre is szert tesznek.

Igaz, nem mindennapi tevékenységgel.

A település mintegy 170 családja – néhány kivételtől eltekintve – kígyótartásból él. A tevékenység két évtizede indult be igazán, és öltött egyre nagyobb volument, ahogy a gyógyszergyár mind nagyobb mennyiségben igényelte az állatok mérgét készítményeihez vagy épp ellenszérumokhoz.

A falu egyik tenyésztője, akit csak „Kígyókirályként” emlegetnekForrás: AFP/Imaginechina/Zhangrq

A Reuters pedig arról ír, a kígyók mérgének felhasználása nemcsak a modern, hanem a tradicionális kínai orvoslás miatt is, mind értékesebbé tette a kínai gazdálkodók állatait.

A hagyományos gyógyászat felfogása szerint ugyanis a kígyó egy-egy részét – akár kis mennyiségben mérgét – levesben vagy borral elfogyasztva, jótékony egészségügyi hatásokra, például az immunrendszer erősödésére lehet számítani.

A legmérgesebb fajtákkal dolgoznakForrás: AFP/Imaginechina/Li Zhong

Mindenhova jut a méregből

A The Guardian riportjából kiderül, a kígyófaluban évente mintegy 3 millió példánnyal dolgoznak. Az állatokat elsősorban a mérgükért tartják, és az abból előállított készítmények a világ számos más országába – Japán, USA, Dél-Korea – eljutnak onnan.

Egyetlen gramm kígyóméreg alapú készítmény ára a 450-750 dollárt is elérheti.

Kiszárított kígyók a kígyófaluban: a tradicionális kínai gyógyászatban fontos szerep jut az állatok egyes részeinekForrás: AFP/Imaginechina/Li Zhong

Az éttermek egy része pedig kígyóhúsból készült fogásokat is étlapon tart, így a kis faluból időnként vendéglátósok is vásárolnak.

A kígyótartásnak természetesen van kockázata. Több tenyésztőt mart már kígyó, ezért ők maguk is kéznél tartják azokat a szérumokat, melyeket állataik váladékából készítenek.

Ugyanakkor azt is elmondták: többségük a maga ura, azaz vállalkozóként vagy betársulva dolgozik az állatokkal.

Évente mintegy 3 millió példánnyal dolgoznak a kígyófarmerekForrás: AFP/Imaginechina/Li Zhong

A legveszélyesebb kobrák, viperák és más kígyófajták fejése vagy értékesítése, tisztességes jövedelmet biztosít a családjaiknak.

Inkább maradok itt, és csinálom ezt, mint hogy másnál dolgozzam, és így jobban is keresek – nyilatkozta egy helyi fiatal kígyófarmer.

A GlobalTimes pedig arról ír: a tenyésztési vagy üzleti céllal tartott kígyók mintegy 70 százaléka Kínából érkezik a globális piacra.

Ennek a mennyiségnek pedig körülbelül a harmada ebből a kicsiny kígyófaluból kerül ki.