A Ryanairnek dolgozó dublini pilóták két újabb 24 órás sztrájkot hirdettek meg. Korábban már tartottak egynapos munkaleállást, akkor 30 járatot kellet törölni az Egyesült Királyság és Dublin között. További sztrájkok várhatóak Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban és Portugáliában is a nyár folyamán.

A dublini pilóták sztrájkja két jelentős napon fog megtörténni. Az egyik július 20 péntek, amely repülés szempontjából az év legforgalmasabb napja, a másik pedig július 24, amikor az Egyesült Királyság iskoláiban megkezdődik a nyári szünet.

Ezen a két napon a Ryaniar mintegy 100 pilótája nem veszi fel a munkát, miután az Irish Airline Pilots Association (IALPA) megszavazta a sztrájkot. A Ryanair közleményéből kiderült, hogy Írországban 350 pilótájuk van, akiknek mindössze a 27 százaléka szavazott a sztrájk mellett.

A pilóták béremelést és a munkakörülmények javítását szeretnék elérni. A légitársaság elnézést kért az utasoktól a kellemetlenségért és megpróbálják csökkenteni a sztrájk hatását. Néhány napja a pilóták ír szakszervezete és a Ryanair megbeszélést tartott, a felek szerint jól haladtak a tárgyalások, de megegyezni nem sikerült.

illusztrációForrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

A Ryanair nyáron további sztrájkokra számíthat Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban és Belgiumban is.Tavaly ősszel a Ryanair több száz járatot törölt a sztrájkok miatt, a dolgozok már akkor is elégedetlenségüknek adtak hangot.

Olaszországban a repülők személyzete hírdetett 24 órás sztrájkot július 25-re, míg Spanyolországban, Portugáliában és Belgiumban július 25 és 26 között tartanak 48 órás munkaleállást.