Közeledik az online számlaadat-szolgáltatásra adott türelmi időszak vége - figyelmeztette az adózókat a Deloitte.

A tanácsadó cég közleményében ismerteti: bár július 1-jén életbe lépett az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július 31-ig haladékot adott azoknak, akiknek még nem sikerült megteremteniük a kötelezettség teljesítéséhez szükséges feltételeket. A bírság alóli mentesüléshez azonban regisztrálni kell a NAV online számla rendszerében, illetve a jelentési kötelezettség alá tartozó számlaadatoknak utólag, legkésőbb július végéig be kell érkezniük a hatósághoz.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Deloitte úgy látja, sok cég várhatóan a türelmi időszak végéig sem készül el az átállással.Amennyiben valamelyik cég nem tudja teljesíteni az átállást határidőre, a tanácsadó cég szerint érdemes egyeztetniük a NAV-val, hátha így csökkenthető a bírság mértéke - írják.

Ha hosszú távon nem sikerül teljesíteni az automatikus adatszolgáltatást, a tanácsadó cég szerint érdemes kiszervezni a számlázási folyamatokat egy külső szolgáltatónak

További alternatívaként a NAV online számlázó programja is használható. Ezzel kapcsolatban a Deloitte kiemelte, hogy a belföldi áfa adóalany részére kiállított, 100 ezer forint alatti számlákról is adatot szolgáltat.