Meglódulhatnak a lakásépítések

alulnézet ellenfény építkezés ÉPÜLET épületfotó épülő ház félkész épület FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTECHNIKA FOTÓTÉMA lakópark NÉZET
Debrecen, 2017. január 23. A betonozó tölcsérrel egyszerre 1 köbméter friss betont emelnek az emeleti zsaluzatba a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbből álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi előrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építőipar termelésének, 2016 őszétől tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Májusban 15,1 százalékos növekedést ért el az építőipar. A két alágazat közül az egyéb építményeknél 23,7, a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 8,8 százalékos volt a bővülés.
Vágólapra másolva!

Újabb élénkülést hozhat az áfahatáridő

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakásépítéseknél újabb élénkülés várható rövid távon. A fejlesztők ugyanis igyekeznek kihasználni a rendelkezésükre álló időt. "A kedvezményes lakásépítési áfa határideje ugyanis a jelenlegi kilátások szerint 2019 végén lejár. A beruházók emiatt még 2020 előtt szeretnék befejezni az építkezéseket, hogy még 5 százalékos áfakulccsal lehessen eladni a lakásokat" - tette hozzá a szakember.

illusztráció Forrás: Origo

Az épületépítéseknél, ezen belül a lakásépítéseknél várható növekedésre utal, hogy a májusban az épületépítésekre kötött új szerződések volumene 33 százalékkal emelkedett.

Emellett az épületépítésekre vonatkozó rendelésállomány május végén 9,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. "A már elindult fejlesztések felpöröghetnek, valamint újabb társasház-építéseket jöhetnek a piacra. Igaz, az építőipar sújtó kapacitás- és munkaerőhiány akadályozhatja a növekedést" - fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Komoly eltérések az országon belül

Az első negyedévben tovább fokozódott a lakásépítési kedv, közel 3400 lakás épült az országban, ez 65 százalékos növekedést jelentett éves szinten. A területi különbségek ugyanakkor továbbra is jelentősek. Győr-Moson-Sopronban 15,5 új lakás jutott tízezer lakosra, ami messze meghaladja a 3,5 lakásos országos átlagot.

A második Pest megye 8,4, a harmadik pedig Csongrád 4, lakásos mutatóval. Az átlag feletti eredményt ért el még Vas és Somogy megye is.

Érdekes, hogy Budapest csak a 3,5 lakásos országos átlagot tudta elérni. Balogh László erről azt mondta, hogy azokban a térségekben erős a lakásépítési kedv, ahol egy vagy több olyan nagyváros van, amelyek gazdaságilag egyre jobb teljesítményt nyújtanak. Somogy megye a balatoni fejlesztések miatt tudott az átlagnál jobb eredményt felmutatni.

illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

A budapesti adatokról a szakember azt mondta, hogy a főváros mutatója a magas népesség miatt nem mondható kiugrónak, de még rengeteg fejlesztés van még folyamatban, aminek következtében 10 ezernél is több lakást adhatnak át a következő másfél évben. Az ingatlan.com szakértője szerint a területi különbségeket jól szemlélteti az is, hogy 2018. első negyedévében Budapesten és Pest megyében épült a lakások majdnem fele (49,2 százaléka), miközben a fővárosban és Pest megyében lakik az ország népességének alig egyharmada (30,8 százaléka).