Az Egyesült Államok jövőre újból a világ vezető olajtermelőjévé válhat, miután a hetvenes évek közepén a Szovjetunió vette át az elsőséget.

Az amerikai energiaügyi minisztérium előrejelzése szerint jövőre az amerikai olajtermelés napi átlaga eléri 11,8 millió hordót.

Tavaly az átlagos napi orosz olajtermelés 10,3 millió hordó, a szaúdi minimálisan napi 10 millió hordó alatti, az amerikai pedig csaknem napi 9,4 millió hordó volt.

IllusztrációForrás: AFP/David McNew

Idén februárban az Egyesült Államok olajtermelése már lekörözte a szaúdit, az év végén pedig a minisztérium előrejelzése szerint eléri a napi 10,8 millió hordót.

Az Egyesült Államok hosszú évtizedeken keresztül a világ legnagyobb olajtermelője volt. A Szovjetunió olajtermelése 1974-ben, a szaúdi olajtermelés pedig 1976-ban körözte le az amerikait.

A 70-es évek végén a szovjet olajtermelés harmadával múlta felül az amerikait, a 80-as évek végén pedig már a kétszerese volt.

IllusztrációForrás: AFP/Hans Lucas/Vincent Wartner

Az Egyesült Államok elsősorban a palaolaj-termelés felfuttatásával állhat ismét az olajtermelő országok listájának élére.

A svájci székhelyű Credit Suisse bank legfrissebb előrejelzése szerint az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára idén átlagosan 73,5 dollár lesz az eddig becsült 71 dollár helyett.
A Brent jövő évi átlagárával kapcsolatos előrejelzését 70 dollárról 75 dollárral, a 2020. évit pedig 65 dollárról 75 dollárra változtatta a bank.

A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint a Credit Suisse a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta várható átlagárával kapcsolatos becslését is felfelé korrigálta: az ideit 66 dollárról 67,25 dollárra, a jövő évit 65 dollárról 67 dollárra, a 2020. évit pedig 60 dollárról 68 dollárra változtatta.

IllusztrációForrás: AFP/Fabrice Coffrini

A Credit Suisse szakértői három kockázati tényezővel számolnak középtávon: egy esetleges amerikai szankciók miatt csökkenő iráni olajexporttal, a visszaeső venezuelai olajtermeléssel és a bizonytalan líbiai olajkivitellel.

Pénteken a Brent 88 centtel (1,18 százalékkal), 75,33 dollárra, a WTI pedig 68 centtel (0,97 százalékkal), 71,01 dollárra drágult.

A héten a Brent ára 2,7 százalékkal, a WTI ára pedig mintegy 3,9 százalékkal csökkent.