Óriási üzlet lett az egészséges táplálkozás

2018.07.16. 17:45

Miközben a világ minden táján egyre népszerűbb az egészséges táplálkozás, a startupok is igyekeznek meglovagolni a hullámot. Az ázsiai cégek pedig igen erősek a területen, amit az is támogat, hogy a térség rohamosan fejlődik az élelmiszeriparban.

A nemzetközi befektetők egyre nagyobb figyelmet fordítanak az élelmiszeriparra és a mezőgazdaságra, ahogy fokozatosan nő az egészséges, illetve húsmentes életmód népszerűsége, különösen Ázsiában. Tavaly például az állami kézben lévő szingapúri befektetési vállalat, a Temasek 75 millió dollárt fektetett be a vegetáriánus hamburgerekben utazó Impossible Foods nevű cégbe. Ez azonban csak csepp a tengerben – derül ki a CNBC elemzéséből.

A kaliforniai székhelyű Impossible Foods nevű startup ugyanis nemcsak a szingapúri befektetők figyelmét keltette fel.

A világ leggazdagabb emberei között számon tartott Bill Gates és Li Ka-shing hongkongi üzleti guru is lecsapott a lehetőségre. A startup eddig összesen majdnem 400 millió dollárnyi tőkét tudott bevonni.

Lehet, hogy a húsmentes étrend egészséges, de ezek a befektetések távol állnak a jótékonykodástól. Az alternatív táplálékok ugyanis ma már hatalmas üzleti lehetőséget rejtenek magukban.

Húsmentes vagyonok

A Föld legnépesebb térségének számító Ázsiában igencsak megnőtt a húsfogyasztás, ahogy a lakosság vagyona is emelkedni kezdett az elmúlt időszakban. A szakértők szerint pedig ez a növekedési trend a jövőben is kitart majd, főleg hogy a városi lakosság körében sokan térnek át a magas minőségű nyugati típusú étrendekre. Bár ez elsőre rossz hír is lehet a hússal szemben alternatívát nyújtó iparágnak, az Impossible Foods szerint valójában izgalmas lehetőségről van szó.

A cégek igyekeznek túllépni a hagyományos vásárlókörön isForrás: AFP/Jack Guez

Összességében ugyanis a növényi alapú alternatív megoldások hatalmas befektetési lehetőséget jelentenek, és segíthetnek kielégíteni az ázsiai keresletet, ráadásul környezetbarát módon – mondta Nick Halla a cég nemzetközi alelnöke. Ennek oka, hogy bár globálisan ezek az alternatív élelmiszerek még mindig relatíve kis piaci részesedéssel bírnak, egyre nagyobb figyelmet kapnak, ami a befektetőknek is jó hír.

A húst helyettesítő termékekben utazó cégek ráadásul igyekeznek meghaladni a hagyományos vegetáriánus/vegán fogyasztói réteget, és próbálják magukat szélesebb körben is divatosnak feltüntetni. Erre pedig számos izgalmas megoldás van. Egy szingapúri startup, az AbillionVeg például idén elindított egy olyan alkalmazást, melynek segítségével a felhasználók értékelhetik az éttermek növényi ételeit. Eddig az applikációnak 45 országból vannak felhasználói, beleértve az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát is.

Ez pedig egy folyamatot is elindíthat, mivel nem csupán a húsmentes étrendet követők számára segítség, de az éttermeket is arra ösztönözheti, hogy még több és még jobb növényi alapú ételt készítsenek. A divathullám elkapása pedig kulcsfontosságú az Impossible Food számára is. Nem véletlen, hogy kiemelt figyelmet szentelnek a közösségi médiának és az élelmiszeripar kreatív megoldásainak, különösen mióta Honkongban is jelen vannak – tette hozzá Halla.

Pénz és egészség

Miközben a növényi alapú húshelyettesítők növekvő népszerűségnek örvendenek, van egy másik terület is, amelyre a startupok igyekeznek lecsapni: az egészségesebb szénhidrátok piaca. A cukorhelyettesítők piaca például 2020-ra várhatóan már 16,5 milliárd dolláros lesz, a leggyorsabb növekedést pedig éppen az ázsiai csendes-óceáni térség adhatja.

Egyre nagyobb üzlet az egészséges életmódForrás: Getty Images/iStockphoto/All Rights Reserved/Nicole S. Young

Két szintén szingapúri startup, az Alchemy Foodtech, illetve a Nutrition Innovation igyekeznek kihasználni a lehetőséget, és vezető gyártókkal együttműködve terjeszkednek a terepen. Mindkét vállalat ragaszkodik ahhoz, hogy megtartsák az eredeti ízeket, valamint hogy versenyképes árakon kínálják a már meglévő termékeiket.

A Nutrition Innovation vezérigazgatója hangsúlyozta, cége azért emelkedik ki a versenytársak közül, mert ipari szinten igyekszik forradalmasítani a termelést megfelelő biztonsággal és kedvező költséghatékonysággal. Mindkét vállalat nagyipari szinten igyekszik olyan technológiát biztosítani, amely lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy kevesebb vagy egészségesebb cukortartalmú élelmiszereket állítsanak elő.

Amellett pedig, hogy igyekszik visszafogni a cukorszinteket, az Alchemy Foodtech arra is törekszik, hogy növelni tudja az olyan élelmiszerek tápértékét, mint például a rizs. Ez utóbbi azért is fontos, mert a várakozások szerint a dúsított rizs globális piaca 6,7 százalék körüli éves növekedést jelenthet 2017 és 2026 között. A Transparency Market Research kutatása szerint

2026 végére az ebből származó globális bevételek meghaladják majd a 25 milliárd dollárt. Nem véletlen, hogy számos vállalat igyekszik beszállni ebbe a termékkategóriába. Úgy tűnik tehát, a jövő egyik legnagyobb befektetési sztorija az egészséges táplálkozás lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK