Ennyibe kerülne megépíteni a világ hét csodáját napjainkban

2018.07.17. 12:20

Meglehetősen optimista forgatókönyvvel kalkulál a Telegraph oldalán megjelent lista arról, mennyibe kerülne felépíteni most a világ 7 csodáját.

Egy brit építőipari nagyvállalat, a Travis Perkins – mely saját bolthálózattal is rendelkezik építőanyagok forgalmazására –, kiszámolta a költségeket és a kivitelezési időt is megbecsülte.

Az új hetes lista

Ezen hetes listán nem a széles körben ismert ókori építmények szerepelnek. Így ezen hiába is keresnénk Szemiramisz függőkertjét, a rodoszi kolosszust vagy épp a gizai piramisokat.

Ezt a listát 2007-ben publikálta egy svájci vállalat, egy közvélemény-kutatás eredményeként.

Ugyan az összeállítást sok kritika érte – már csak a szavazás metodikája miatt is –, és nem is kizárólag az ókorban épült felépítmények szerepelnek rajta, később mégis szélesebb körben ismertté vált, mint a világ hét, legjelentősebb csodájának alternatív gyűjteménye.

A Kínai Nagy Fal előkelő helyen áll ezen a hetes listánForrás: Dreamstime

Egyszerre lenne könnyebb és nehezebb

A Travis Perkins-nél megbecsülték az építéskor felhasznált anyagok mennyiségét, értékét, az emberi munkaerőt, a munkaeszközöket és az építési technikákat.

Arra jutottak, hogy az élőmunkának – nem meglepő módon – jóval nagyobb szerepe volt az ókorban, mint napjainkban.

Manapság – vélik a vállalatnál – a korszerű építési eljárásoknak megfelelően,

sokkal kevesebb kétkezi munkával, és nem utolsó sorban, sokkal rövidebb idő alatt készülnének el ezek a felépítmények.

Így például a Kínai Nagy Fal építése – a valójában több különböző erődítményrendszerből álló védmű építése mintegy 2000 éven át tartott – röpke másfél év alatt kivitelezhető lenne.

Ugyanakkor a vállalatnál úgy vélik, sok tekintetben nehezebb dolga lenne a mostani beruházónak illetve kivitelezőknek, mint a múltban.

Mindegyik épület megépítése rengeteg és hosszadalmas engedélyezési procedúrával járna, és – különösen a kínaiak fala esetében – ebben külön fejezetet jelentenének a föld-kisajátítási eljárások.

A brit cég listájával kapcsolatban egyes kommentárok meg is jegyzik, hogy azt érzékelhetően áthatja az optimista szemlélet, azaz mind a kivitelezési költséget, mind az időtartamot nagyon kedvezően lőtték be. Emlékezetnek arra: annak idején a Csalagút megépítésének költségét 5 milliárd fontra becsülték, végül majdnem a duplája lett.

De tényleg mennyibe is kerülne megépíteni a világ 7 csodáját most, és egyáltalán, melyek ezek?

A képre kattintva galéria nyílik, ahol a lista 7. helyén állótól a dobogós első helyig haladva megtudhatja, mekkora összegre és kivitelezési időtartamra becsülik azok felhúzását napjainkban!

A képre kattintva galéria nyílik meg!Forrás: AFP/Sputnik/Alexander Melnikov