A Netflix magával ránthatja a technológiai sztárokat

Netflix
66214747
Vágólapra másolva!
Elég keményen pofozták a Netflixet hétfőn a zárás utáni kereskedésben. A vállalat papírja több mint 14 százalékot szakadt, miután közzétette a csalódást keltő negyedéves gyorsjelentését. Kedden és a következő napokban pedig a Netflix gyengélkedése akár a többi technológia sztárvállalatot és a Nasdaq indexet is magával ránthatja.
Vágólapra másolva!

Nehéz napjuk lehet kedden az amerikai technológiai papíroknak, miután a bikapiac egyik legfőbb motorjának számító Netflixet igencsak megütötték hétfőn a zárás utáni kereskedés során. Az online műsorszolgáltató cég több mint 14 százalékos mélyrepülése annak volt köszönhető, hogy a társaság az elmúlt negyedévben mindössze 670 ezer új előfizetőt szerzett az USA-ban és 4,5 milliót világszerte. Az előzetes várakozások ezzel szemben 1,23 millióról és 5,11 millióról szóltak, vagyis az eredmény igen nagy csalódást keltett.

A Netflix papírjaközép-európai idő szerint kedd délelőtt, a nyitás előtti kereskedés során 11,43 százalékos mínuszban, 354,70 dolláron állt, miután a hétfői rendes kereskedés végén 400,48 dolláron zárt.

A hullám ereje

A vállalat ezzel együtt 384 millió dolláros (85 cent részvényenként) profitról jelentett, ami viszont meghaladta a FactSet 79 centes elemzői konszenzusát, és messze lenyomta az egy évvel korábbi 66 milliós (15 centes) szintet.

A bevétel 3,91 milliárd dollárra nőt az egy évvel korábbi 2,79 milliárdról, azonban elmaradt a 3,94 milliárdos elemzői konszenzustól.

Hétfőn a negatív hullám a technológiai szektor már sztárjait is elérte. A Facebook, a Google mögött álló Alphabet, valamint a Twitter egyaránt 1 százalék körüli mínuszt hozott össze, míg a Spotify Technology közel 3 százalékot gyengült. Az Amazon szintén 1,5 százalékot esett.

A Netflix főhadiszállása Forrás: Ryan Anson/AFP/Getty Images

Ezzel együtt a Nasdaq 100 indexet követő Invesco QQQ Trust nevű tőzsdén kereskedett alap (ETF) szintén 0,7 százalékot gyengült a zárás utáni kereskedésben. Nem véletlen, hogy egyes elemzők szerint nehéz napjuk lehet kedden a leghíresebb technológiai papíroknak. A feszültség pedig egyre nő, mivel

ezek a részvények adják a bikapiac egyik legfőbb motorját, vagyis akár a legkisebb hiba is komoly eladási hullámot generálhat ilyen elképesztően magas értékeltségek mellett

– mondta a CNBC-nek Peter Boockvar, a Bleakley Financial Group befektetési szakértője.

Nagy tétek, nagy kockázatok

A tét pedig elég nagy, mivel a technológia idén a legjobban teljesítő szektor a részvénypiacon, közel 15 százalékos izmosodással. Ráadásul az iparág teljesítménye néhány sztárvállalat papírjában koncentrálódik, melyek több mint 80 százalékát adták az S&P 500 index idei pozitív teljesítményének.

A probléma az, hogy ha ezt a maroknyi céget nem vesszük figyelembe, vagy bajba kerülnek, akkor már egészen máshogy fest az amerikai részvénypiac. A bika ebben az esetben már sokkal erőtlenebb, vagyis óriási teher nyomja ennek a néhány papírnak a vállát.

A Netflix részvényének idei alakulása Forrás: investing.com

A befektetőknek pedig lassan el kell fogadniuk, hogy

döntő ponthoz érkeztünk, ahonnan hamarosan jöhet valamilyen fordulat

– tette hozzá Larry Fink, a világ egyik legnagyobb befektetési vállalatának számító BlackRock vezérigazgatója. A kockázatok és a bizonytalanságok tehát egyre fokozódnak, és erre már nem lehet válasz a vak eufória.