Az USA Florida államában rendkívüli állapotot hirdettek, mert a félsziget legnagyobb, édesvizű tavában eddig soha nem látott mértéket öltött a toxikus algaszennyeződés, ami előtt egyelőre a hatóságok is tehetetlenül állnak. A helyi vállalkozások sokat veszíthetnek az elmaradó forgalom miatt.

Kék zöld alga borítja a 730 négyzetmérföldes (azaz kb. 1890 négyzetkilométeres), egyébként kedvelt üdülőterületnek számító Okeechobee-tó felszínének 90 százalékát. Az állam kormányzója hét szomszédos megyében rendkívüli állapotot rendelt el,

és egyben utasította az amerikai hadsereg műszaki alakulatait, amelyek a tó vízszintjének szabályozásáért felelősek, hogy engedjenek több vizet a tóba, az algásodás megfékezésének érdekében - írja a Wall Street Journal.

A tó felszínén minden évben megjelenik a kék zöld alga (azaz cianobaktérium) szennyezés, az idén azonban kiugróan magas. Az alga önmagában nem feltétlenül veszélyes az emberi egészségre vagy a környezetre, de a cianobaktérium mikrocisztin nevű toxint termelhet. Ha ezzel szennyezett vizet iszunk, az májkárosodást, bőr-, szem- és torokirritációt okozhat.A helyi környezetvédelmi hivatal szakemberei az elmúlt egy hónapban 90 vízminta közül 49-ben találtak mikrocisztin toxint. Közülük 19 mintában érte el a mérgező anyag koncentrációja az egészségre már veszélyes értéket.

A helyiek nem szívesen fürdenek egy ilyen szennyezett tóban és nem engedik házi kedvenceiknek sem, hogy igyanak a vizéből. Nem beszélve az algaszennyeződés gazdasági hatásairól, hiszen a turisták jó része biztosan el fog maradni az előttünk álló nyári időszakban.

Amikor legutóbb, 2017-ben szintén nagyon magas volt a tó alga-szennyezettsége, a látogatók 70 százaléka inkább máshol töltötte a szabadságát. Akkor a turizmusra épülő helybéli vállalkozásokat csak rövid lejáratú áthidaló hitelekkel sikerült életben tartani. Most még rosszabb lehet a helyzet.

Mindent elborító algaszennyezés az Okeechobee-tavonForrás: AFP/Getty Images/Joe Raedle

Az Okeechobee-tó egyébként fontos szerepet tölt be a környék környezeti szabályozásának rendszerében, ugyanis a hadsereg műszaki egységei a tó vízszintjének megemelésével, illetve csökkentésével tudják megakadályozni, hogy árvizek alakuljanak ki az esős időszakban, amely tavasz végétől őszig tart Floridában. Ilyenkor leeresztenek valamennyit az Okeechobee vizéből a közeli víztározókba, ennek hatására azonban megnövekszik az algásodás a tó felületén. Az esős időszak végeztével pedig visszaengednek valamennyit a tóba, azaz megemelik a vízszintjét.