Nők előtt is megnyitotta kapuit egy repülési akadémia Szaúd-Arábiában, több száz női pilótajelölt adta be jelentkezését a szeptemberben kezdődő képzésre – jelentette a Reuters brit hírügynökség hétfőn.

A női pilótaképzés a közel-keleti ország keleti részén fekvő Dammám városban lévő Oxford Repülési Akadémián veszi kezdetét az oktatási intézmény nők számára kialakított új tanszékén.

IllusztrációForrás: AFP Illusztráció

A tanulók három év elméleti és gyakorlati képzésben részesülnek.

A közel-keleti országot gyakorlatilag már apja helyett irányító Mohamed bin Szalmán koronaherceg tavaly kötelezte el magát a szaúdi társadalom és gazdaság korszerűsítése mellett. A trónörökös az utóbbi hónapokban "körüludvarolta" országa szövetségeseit reformelképzelései megvalósításához.

Ennek érdekében több száz milliárd dolláros befektetésekről tárgyalt az Európában, illetve az Egyesült Államokban tett látogatásai során.

A koronaherceg reformterveinek egyik mérföldköve a nők autóvezetési tilalmának eltörlése. Míg sok más muzulmán országban a nők szabadon vezethettek gépjárművet, Szaúd-Arábiában börtön fenyegette a tilalom megszegőit. 1990-ben aktivisták kampányt szerveztek a vezetés egyenjogúságáért, és több nő tüntetőleg autót vezetett a szaúdi fővárosban. Az eredmény az lett, hogy elveszítették állásukat és egy éven át nem utazhattak külföldre.

A tilalom június 24-én szűnt meg, széles körben a konzervatív olajmonarchia nyitása előszelének tekintik.