Zuhanórepülésbe kezdtek az olajárak

2018.07.17. 13:14

Az olaj hordónkénti ára a hét elején tovább esett, miután Steve Mnuchin, az amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy lesznek kivételek és néhány olajfinomító vállalat engedélyt kap, hogy a szankciók ellenére is olajat vegyen Irántól.

Mnuchin mexikói utazása során beszélt újságíróknak, és elmondta, hogy a Trump kormánynak az a célja a különböző olajjal kapcsolatos szankciókkal, hogy nyomás alatt tartsa Iránt az ország nukleáris programja miatt. Hozzátette: azt szeretnék, hogy senki ne vegyen iráni olajat, viszont ezt nem lehet egy éjszaka alatt elérni, éppen ezért néhány vállalat továbbra is engedélyt kap, hogy kereskedjen Iránnal.

IllusztrációForrás: AFP/David McNew

Donald Trump tavasszal mondta fel az Iránnal még 2015-ben kötött nukleáris megállapodást és vezette be újra a szankciókat Teherán ellen. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) finomított olajárai hétfőn 2,95 dollárt estek, azaz 4,2 százalékot, így egy hordó 68,06 dollárba kerül. A WTI így már zsinórban két hete esik, pedig korábban 3 és fél éves csúcson is járt, amikor is egy hordó olaj 75 dollárba került.

A Brent hordónként 3,49 dollárral, azaz 4,6 százalékkal lett olcsóbb, ezzel pedig három hónapos mélypontra kerültek az árak.

A Trump kormány még három hete tolta az egekbe az olajárakat. Akkor arra kérték az európai országokat, hogy november 4-ig csökkentsék nullára az Irántól vásárolt olaj mennyiségét. A nagyon szoros határidő miatt több szakértő is aggodalmát fejezte ki, mert szerintük így könnyen felborulhat a végre egyensúlyba került kereslet-kínálat az olajpiacon.

Mike Pompeo külügyminiszter azonban elmondta, hogy ez alól néhány ország mentességet kap, vagyis továbbra is kereskedhet Iránnal. A CNBC szerint Trump ezzel folytatja Obama politikáját, aki csak úgy engedélyezte az Iráni olaj vásárlását, ha a vásárló ország vállalja, hogy félévente 20 százalékkal csökkenti az iráni importolaj mennyiségét.