Eddig nem tapasztalt, szokatlan hangvételt ütött meg Kim Dzsongun, Észak-Korea első számú vezetője, mikor felkereste az ország néhány kiemelt gazdasági jelentőségű projektjének helyszínét. A BBC beszámolójából és a KCNA, a latorállam hivatalos hírügynöksége közzétette képekből az valószínűsíthető, hogy a látogatások az elmúlt néhány napban történtek. Galériánk a cikk végén!

A BBC feleleveníti, hogy Kim Dzsongun általában dicséri a létesítményeknél dolgozókat, illetve azok vezetőit terepszemléi alkalmával. Most azonban erőteljes kritikákat fogalmazott meg több helyszínen is. A rendelkezésre álló információk alapján a diktátor azt kifogásolta, hogy sok helyen csúsznak a munkák befejezésével, így a termelés sem alakulhat az elvártaknak megfelelően.

Kim Dzsongun egy korábbi látogatásán: itt még jókedvűenForrás: AFP/KCNA

A jegyzetelők tekinthetők az egyetlen fix pontnak

A híradások nyomán, széles körben ismertek azok a képek, amelyeken a rezsim vezetőjét látogatásai alkalmával jegyzetelők veszik körbe, akik szorgosan körmölik Kim Dzsongun észrevételeit és javaslatait a látottakkal kapcsolatban.

Úgy tűnik, ők tekinthetők a mostani turné kizárólagos fix pontjainak.

A vezető ugyanis – folytatva az év első felében már látott irányváltást öltözködésében – az évszaknak megfelelő, könnyű ruhában jelent meg az egyes telephelyeken.

S váltott hangvételt.

Észak-Hamjong tartományban egy erőműnél például azt kifogásolta, hogy a létesítmény mindössze 70 százalékos készültségű, noha alapjait már 17 évvel ezelőtt lerakták.

Yombunjin városának hoteljénél pedig rendkívül bosszantotta az, hogy nemcsak hogy nincs befejezve, de sok betonelemen még a vakolás sem volt rajta. Annak ellenére sem, hogy már hat éve elkezdték építeni.

Modern apartmanok Phenjan központjábanForrás: AFP/Gavin Hellier

Talán az Onho üdülőtelepen dolgozók kapták a vezetőtől a legnagyobb dorgálást. Ahogy az Origo megírta, Kim Dzsongun számára a gazdasági projektek zászlóshajóinak számítanak az üdülő- és síközpontok, ahová nemcsak tehetősebb belföldi, hanem – főként kínai – turistákat is várnak.

Az Onhóban az volt a diktátor problémája, hogy a kádak, medencék „koszosak, mocskosak, egészségtelenek” voltak, rosszabb állapotban, mint a „haltenyészetek tartályai”.

Miután meglátogatott egy táskagyárat is – ahol alapvetően elégedett volt a tapasztaltakkal –, azt mondta, a tartományi pártvezetés „felületes, hanyag stílusban” dolgozik.

Nagyot csökkent Észak-Korea gazdasági teljesítménye, elsősorban a szankciók hatásai miattForrás: AFP/Ed Jones
Nagyot zuhant az ország GDP-je a szankciók miatt
Bár Észak-Korea magát erős és folyamatosan bővülő gazdasággal rendelkező államnak igyekszik bemutatni, a CNBC és a Reuters friss jelentéséből kiderül, a latorállam nagyon megsínyli az érvényben lévő szankciókat. Észak-Korea GDP-adatai körül sok a bizonytalanság, mert vagy nem közli azokat, vagy jó eséllyel túloz azokról. Ezért külföldi elemzők próbálják annak mértékét meghatározni. A déli szomszédjában működő Bank of Korea adatai szerint, az északi állam GDP-je 3,5 százalékkal csökkent az előző évhez képest, ami a legnagyobb visszaesés az 1997-es, 6,5 százalékos bezuhanás óta, amikor éhínség is pusztított az országban. A gazdasági teljesítmény harmadát adó ipar szenvedte el a legnagyobb gyengülést, 8,5 százalékot. Itt éreztetik legjobban hatásukat a szankciók, különösen az, hogy már Kína sem vásárolja fel a nyersanyagokat - elsősorban a szenet -a a rezsimtől. Az észak-koreai egy főre eső GDP 1283 dollár, ami világviszonylatban is csekély, és 4,4 százaléka a dél-koreai értéknek.

Tőkét kovácsolni a hátrányokból

Szokatlan az is, hogy az állami média a korábbiaknál bővebben foglalkozott Kim Dzsongun látogatásaival. Egy újság több oldalon keresztül írt arról, míg az állami tévéhíradó adását csak azért kibővítették 20 percről közel 1 órásra egy-egy estén, hogy részletesen bemutassák a diktátor turnéját a kiemelt projekteknél, nem rejtve véka alá a hiányosságokat.

Egyes szakértők szerint ez merőben szokatlan, hiszen a diktatúra mindig a legjobb arcát próbálta mutatni az állampolgároknak, azt sugallva, hogy az országban minden a lehető legnagyobb rendben van. A kritikák korábban mindig a színfalak mögött hangzottak el.

Kim Dzsongun tavaly ősszel bombanézőben, valószínűleg azon a telephelyen, ahol az ország saját hidrogénbombájának fejlesztése zajlottForrás: AFP/Str

Laura Bicker, egy dél-koreai kommentátor azt mondja, mindez azzal magyarázható, hogy a vezető így próbálja betölteni a másik, magának szánt szerepet. 2011-ben ugyanis Kim Dzsongun azzal az ígérettel vette át a hatalmat, hogy befejezi országa atomhatalommá emelését, és mellette fejlődő pályára állítja a gazdaságot.

Az atomhatalommá válást az ország saját hivatalos álláspontja szerint elérte. Így a vezető most arra törekszik, hogy magát mind belföldön, mind külföldön gazdasági reformerként pozícionálja.

A hangnemváltás is ennek tudható be: a szokatlanul kemény helyszíni kritikáknak az a céljuk, hogy a projektek sikertelenségéért a helyi pártvezetést lehessen felelőssé tenni, és ne a diktátor vezetői képességeit.

Az Origo összeszedte az elmúlt időszak néhány izgalmas helyszínét, ahol Kim Dzsongun megfordult. A képre kattintva galériában tekintheti meg ezeket a projekteket, illetve az üzemlátogatás műfajának újragondolását a gyakorlatban is kipróbáló diktátort! 

Egy kép évekkel korábbról: a vezető egy fegyvergyárban tett látogatástForrás: AFP/Kns