Kínán múlhat az olajpiac jövője

China's Sinopec to shut four oilfields at Shengli China Chinese Shandong Shengli oilfield oil SQUARE FORMAT
--FILE--Derricks pump crude oil at the Shengli Oilfield in Dongying city, east China's Shandong province, 27 October 2015. China's state-owned Sinopec will shut four oilfields in 2016 at Shengli in the eastern province of Shandong, a company newspaper said late on Tuesday (16 February 2016), as low global oil prices take a toll on output of the country's aging fields. The Shengli Daily cited a meeting that ended on Tuesday, but did not say how much production would be cut, or when the four fields, Xiaoying, Yihezhuang, Taoerhe and Qiaozhuang, would be shut. The Shengli field, which has been operating since 1974, lost 9.2 billion yuan ($1.41 billion) in 2015, 2.9 billion yuan in January 2016, the paper said, due to tumbling global oil prices.
Vágólapra másolva!
A következő hónapokban lelassulhat a világ legnagyobb olajkeresleti piacának számító Kína étvágya. Ez elsősorban az emelkedő olajárnak köszönhető, de a Peking által kivetett új adók is visszafoghatják az importot.
Vágólapra másolva!

Noha még mindig Kína a világ legnagyobb olajimportőre, a kereslet növekedése a következő hónapokban érezhetően lelassulhat. Ez pedig nem csupán az olaj növekvő világpiaci árának tudható be, hanem annak is, hogy Peking új adószabályozást léptetett érvénybe a független finomítókkal szemben, melyek profitralija ezzel hamarosan véget ér.

Az elmúlt három évben ugyanis ezek a szereplők lényegében elkerülhették a fogyasztási adó megfizetését, miután a kínai kormány importkvótákat vetett ki 2015-ben a független finomítókra. A március 1-jén életbe léptetett új szabályok alapján azonban

most már nem lehet megúszni az adófizetést a finomított olajtermékek után.

Ez pedig nem csupán ezeknek a cégeknek a szárnyaló nyereségeit foghatja vissza, de a teljes kínai olajkeresletet is, mivel a független finomítók szívták föl a teljes kínai import nagyjából ötödét az elmúlt három év során.

A független szereplők csak tavaly a kínai importnövekedés mintegy 85 százalékát biztosították – írja a Business Insider az S&P Global Platts adatai alapján.

Fokozódó veszteségek

Bár a kínai kormány a múlt héten meghatározta az idei évre vonatkozó kvóták második hullámát, a függetlenek várhatóan nem fogják teljesen kihasználni a lehetőségeket, mivel nem igazán éri meg nekik, hogy önmagában a teljes felhasználás kedvéért veszteséggel termeljenek.

Az olajfinomítás egy üzlet, és ha a feldolgozás csak veszteséggel oldható meg, akkor nem okos dolog még több olajat venni kizárólag azért, hogy valaki biztosítsa a kvótákat a következő évre is

– válaszolta egy kínai kereskedő az S&P Global Platts kérdésére.

Globális olajpiaci hatásai vannak a kínai étvágynak Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A nagyságrendeket tekintve az látszik, hogy a független finomítók minden tonna feldolgozott olajon 45 dollárt (300 jüant) buktak májusban, szemben a 2016 elején mért 135 dolláros (900 jüan) profittal, vagyis elég komoly különbségről van szó. A magasabb kiskereskedelmi árakból fakadó bevételi többletet ráadásul kisöpörték a növekvő olajárak, illetve az adók.

Nem véletlen, hogy a veszteségek hatására számos független finomító ideiglenesen bezárt májusban és júniusban, ráadásul a Reuters szerint az is kétséges, hogy hányan nyitnak ki újra, ha a jelenlegi feltételek fennmaradnak.

Globális hatások

Kína összesített olajimportja egyébként az egymást követő második hónapban mutatott csökkenést júniusban, és 2017 decembere óta nem látott alacsony szintre süllyedt.

A világ második legnagyobb gazdasága a múlt hónapban napi 8,36 millió hordó nyersolajat importált,

ami 9 százalékos csökkenés volt a májusi 9,2 millióhoz képest – ráadásul az egy évvel korábbi 8,8 milliótól is elmaradt.

Ezzel együtt viszont az idei első féléves kínai import (napi 9,07 millió hordó) még mindig 5,8 százalékkal magasabb a tavalyi fogyasztásnál. Vagyis a független kínai finomítók, melyek közül sokan nem igazán fedezték megfelelően a potenciális veszteségeket, várhatóan további gyengélkedésekkel lesznek kénytelenek szembenézni. Ez pedig nem pusztán a kínai keresletnövekedést lassíthatja le érdemben, de ilyen léptékeknél már érezhető globális hatást is gyakorolhat az olajpiacon.