Jótanácsok az online számlázás összekötéséhez az adóhivatallal

High angle view of woman is working at desk Using Laptop Wireless Technology Retro Styled Computer Over The Shoulder View Coffee Cup One Woman Only Only Women One Young Woman Only Only Young Women Young Women Women Females Copy Space Surfing the Net Three
High angle view of woman is working at table. Over the shoulder view of female using laptop. Selective focus is on technology with blank screen.
Vágólapra másolva!
A fegyelmezett tempójú fejlesztéseknek köszönhetően mind a NAV, mind pedig a közel 90 ezres felhasználószámú számlázóprogram, a Számlázz.hu is időben felkészült a vonatkozó számlák adatainak akadálytalan beküldésére. Mostanra közel 30 ezer Számlázz.hu-s számlázási fiók sikeres összekapcsolása történt meg a NAV Online számla rendszerével.
Vágólapra másolva!

„A NAV igenis felkészült arra, hogy a megfelelő számlamennyiséget fogadja, és az általa fejlesztett rendszer annak rendje s módja szerint éles üzembe állt." - nyilatkozta Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatás-fejlesztési vezetője.

Mivel a Számlázz.hu egyáltalán nem teszi lehetővé olyan számla kiállítását, mely nem kompatibilis a NAV online számlázásra vonatkozó szabályozásával, ezért nem keletkezhet olyan számla, ami elakadna a beküldés során.

Vagyis minden, a Számlázz.hu-t használó vállalkozás megmenekül a számlánkénti 500 ezer forintos bírság lehetőségétől is.

Az adóhatóság által kiadott tesztrendszer, majd az éles rendszer üzembe állásakor is számos olyan technikai problémával találkozhattak a vállalkozók, melyekre a Számlázz.hu részletes válaszai alapján sikerült megoldást találni. Gyakori kérdéseik között szerepelt az összekapcsolás pontos mikéntje, lépései, illetve az, hogy mit jelent a beküldött számákra adott adóhatósági válaszban a "figyelmeztetés": ez mindössze formai hibákra hívja fel a figyelmet, melyek egyszerűen korrigálhatóak, de a számlázás (és az adatbeküldés) ezek ellenére is szabályos, az esetek nagy százalékában nem igényel javítást a számla.

Sokkal egyszerűbb egy NAV-kompatibilis online számlázóprogrammal a vállalkozó dolga, mint a hagyományos kézi számlatömbökkel Forrás: Getty Images/Neustockimages/Neustockimages

Az összekötés során a következőkre érdemes figyelni a Számlázz.hu tanácsai alapján:

  • a NAV éles rendszerében történjen meg a regisztráció,
  • az itt kapott aláírókulcsokat tökéletes pontossággal emeljük át a számlázóba,
  • végül pedig arra, hogy a sikeres összekötés után megindult adatküldés során a hibásan átadott adatok milyen korrekcióra szorulnak, ahhoz, hogy a következő hasonló esetben már figyelmeztetés nélkül átkerülhessenek a NAV rendszerébe.

A Számlázz.hu a NAV által kötelezővé tett adatszolgáltatási elvárásainak folyamatosan, 2005-ös indulása óta stabilan eleget tesz, és felhasználóinak – minden, az ingyenestől a #profi szolgáltatási csomagot igénybe vevő felhasználókig – teljes és tökéletes NAV kompatibilitást biztosít.