A fegyelmezett tempójú fejlesztéseknek köszönhetően mind a NAV, mind pedig a közel 90 ezres felhasználószámú számlázóprogram, a Számlázz.hu is időben felkészült a vonatkozó számlák adatainak akadálytalan beküldésére. Mostanra közel 30 ezer Számlázz.hu-s számlázási fiók sikeres összekapcsolása történt meg a NAV Online számla rendszerével.

„A NAV igenis felkészült arra, hogy a megfelelő számlamennyiséget fogadja, és az általa fejlesztett rendszer annak rendje s módja szerint éles üzembe állt." - nyilatkozta Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatás-fejlesztési vezetője.

Mivel a Számlázz.hu egyáltalán nem teszi lehetővé olyan számla kiállítását, mely nem kompatibilis a NAV online számlázásra vonatkozó szabályozásával, ezért nem keletkezhet olyan számla, ami elakadna a beküldés során.

Vagyis minden, a Számlázz.hu-t használó vállalkozás megmenekül a számlánkénti 500 ezer forintos bírság lehetőségétől is.

Az adóhatóság által kiadott tesztrendszer, majd az éles rendszer üzembe állásakor is számos olyan technikai problémával találkozhattak a vállalkozók, melyekre a Számlázz.hu részletes válaszai alapján sikerült megoldást találni. Gyakori kérdéseik között szerepelt az összekapcsolás pontos mikéntje, lépései, illetve az, hogy mit jelent a beküldött számákra adott adóhatósági válaszban a "figyelmeztetés": ez mindössze formai hibákra hívja fel a figyelmet, melyek egyszerűen korrigálhatóak, de a számlázás (és az adatbeküldés) ezek ellenére is szabályos, az esetek nagy százalékában nem igényel javítást a számla.

Sokkal egyszerűbb egy NAV-kompatibilis online számlázóprogrammal a vállalkozó dolga, mint a hagyományos kézi számlatömbökkelForrás: Getty Images/Neustockimages/Neustockimages

Az összekötés során a következőkre érdemes figyelni a Számlázz.hu tanácsai alapján:

  • a NAV éles rendszerében történjen meg a regisztráció,
  • az itt kapott aláírókulcsokat tökéletes pontossággal emeljük át a számlázóba,
  • végül pedig arra, hogy a sikeres összekötés után megindult adatküldés során a hibásan átadott adatok milyen korrekcióra szorulnak, ahhoz, hogy a következő hasonló esetben már figyelmeztetés nélkül átkerülhessenek a NAV rendszerébe.

A Számlázz.hu a NAV által kötelezővé tett adatszolgáltatási elvárásainak folyamatosan, 2005-ös indulása óta stabilan eleget tesz, és felhasználóinak – minden, az ingyenestől a #profi szolgáltatási csomagot igénybe vevő felhasználókig – teljes és tökéletes NAV kompatibilitást biztosít.