Gőzerővel folynak a munkálatok Nigériában a világ legnagyobb olajfinomítójának építésén. A projektnek új lendületet adhat, hogy a beruházás mögött álló Aliko Dangote, Afrika leggazdagabb embere, saját személyes vagyonából is jelentős összeget csatornáz át a fejlesztésbe.

Ahogy az Afrikanews arról beszámol, Dangote hétéves futamidejű, ötéves moratóriummal kiegészített, 650 millió dolláros kölcsönt ad a projekt számára.

Még mindig az olajra alapoznak

A komplexum Lagostól nem messze, keletre épül egy tengerparti, mocsaras területen.

A 25 ezer hektáron elterülő komplexummal Nigéria azt szeretné elérni, hogy hosszú távon is megoldódjanak finomító gondjai, illetve az ország növelni tudja petrolkémiai termékeinek exportját.

A kőolaj-kitermelés és finomítás kapcsán jelentkező problémák már többször okoztak üzemanyag-hiányt az országban"Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei "
Ahogy az Origo megírta, Nigéria egész Afrika legjelentősebb kőolajtermelő állama, és OPEC-tagként, világpiaci szerepe sem elhanyagolható. Az ország a közelmúltban viszont komoly problémával kellett, hogy szembenézzen. Nem sikerült ugyanis a finomítók nagygenerálja. Így a nyersanyagban gazdag ország vezetése méltóságán esett csorbaként élhette meg azt – ahogy erről az Origo is beszámolt –, hogy külföldről kellett finomított formában importálnia azt, és nemzetközi cégeket kellett segítségül hívnia a telephelyek karbantartási munkáinak elvégzésére.

Úgy tűnik, a pénz nem lesz akadálya annak, hogy az olajra támaszkodva erősítse meg az ország a gazdaságát. Az üzletember folyósította kölcsön mellett, egy kairói székhelyű kereskedelmi bank 750 millió dolláros besegítésről állapodott meg a Nigéria fejlesztési bankjának szerepét betöltő Bank of Industry-val.

Helyi munkások Nigéria első, 1965-ben épített olajfinomítójábanForrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Tényleg hatalmas lesz

A gigantikus létesítmény szerkezeti munkáinak befejezését – ahogy a kontinens egyik lapja a kivitelezés korábbi szakaszában megírta – 2018 végére tervezik.

A finomító 2019 folyamán pedig megkezdheti a működését.

Ha a termelés eléri a teljes kapacitást, az napi 650 ezer hordó finomított olaj előállítását jelenti.

Ebből bőven jut exportra is, a mennyiség egy részét tengeri vezetékeken, illetve tankereken akarják szállítani a külföldi vevőknek.

Nigéria továbbra is az olajnak szánja a kitüntetett szerepet gazdaságábanForrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A beruházás mintegy 60 ezer nigériainak ad munkát, és 24 ezer főre tehető azok száma, akik a jövőben valamilyen üzemeltetési feladatban részt vesznek majd.

A világ - kapacitásban - legnagyobb olajfinomítóját 12 milliárd dollárból, azaz mintegy 3200 milliárd forintból építik. 

Ez az összeg megközelíti Magyarország éves GDP-jének 10 százalékát.