Meddig tarthat még a technológiai rali?

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ahogy a technológiai vállalatok uralják a Wall Streetet, és már négy óriás is 800 milliárd dollár fölötti piaci értékeltséggel rendelkezik, a befektetők hatalmas várakozásokat támasztanak a sztárokkal szemben. Az előrejelzések azonban sokkal borúsabb képet vetítenek előre.
Vágólapra másolva!

A nagy amerikai technológiai cégek elkezdték közzétenni a második negyedéves gyorsjelentéseiket, az elemzők pedig átlagosan 20,9 százalékos éves alapú profitnövekedést várnak az iparágtól. Ha pedig ez összejönne, akkor

ez lenne az egymást követő negyedik negyedév, amikor az S&P 500 index információs technológiai szektora 20 százalékos, vagy azt meghaladó, profitbővülést produkálna.

Ezt az elképesztő erősödést elsősorban olyan óriások hajtják, mint a Google mögött álló Alphabet, a Twitter, a Facebook, a Micron Technology vagy az Nvidia – írja a MarketWatch elemzése.

Ezek a várakozások pedig jelentős részben be is árazódtak a részvényekbe, és az S&P 500 technológiai szektora 16,5 százalékot, míg a Nasdaq Composite Index 14 százalékot izmosodott az elmúlt évben. A jelenlegi számítások szerint a harmadik negyedévben a technológiai cégek 15,2 százalékkal növelhetik átlagosan a nyereségeiket, azonban megvan rá az esély, hogy ez a szám közelebb kerüljön a 20 százalékhoz.

Egy csónakban eveznek

A probléma itt abban rejlik, hogy a befektetők nagyon erősen támaszkodnak a kirobbanóan erős várakozásokra, miközben sokak szerint a rendkívül pozitív teljesítményeket a piacok lényegében már be is árazták. Nem véletlen, hogy a Netflix csalódást keltő eredményei a héten a mélybe tudták lökni a papírt.

Ilyen elképesztően magas árazások mellett ugyanis egyetlen kis botlás is elég, és elindulhat a zuhanás

– még ha ez nem is lesz feltétlenül tartós.

Ráadásul a jelenlegi, egyre bizonytalanabb a környezetben a technológiai részvények egyfajta mentőcsónakot jelentenek a befektetők számára – hangsúlyozták nemrég a Morgan Stanley részvénypiaci elemzői. Vannak időszakok – teszik hozzá –, amikor ez a mentőcsónak elég sok embert elbír, azonban egy bizonyos telítettség után már sokan bajba kerülhetnek.

A Nasdaq Composite index teljesítménye Forrás: investing.com

A szupersztár technológiai cégek tehát egyre jobban ki vannak téve a hullámzásnak, mivel a befektetők a legkisebb bajra is elugorhatnak a tűztől, és beüthet az, ami elérte a Netflixet, amikor nem hozta a várt számokat az előfizetők növekedésében.

A legnagyobb vállalatok közül érdemes kiemelni kettőt, amely a következő hetekben fog jelenteni, és a befektetők árgus szemekkel figyelik majd a számokat és a bejelentéseket. Az egyik az Amazon, a másik pedig az Apple.

Amazon

Az Amazon a korábbiaknál várhatóan lassabb növekedésről fog jelenteni, ráadásul a Prime Day-hez kötődő nagy eladási hullám még nem is fog megjelenni a második negyedéves eredményekben. Mindazonáltal a befektetők arra számítanak, hogy a cég igen jól teljesített az Amazon Web Services, vagyis a felhőszolgáltatások területén –

ez a részleg egyébként az Amazon nyereségességének legfőbb motorja.

Továbbá a prognózisok szerint erősödhettek a hirdetési bevételek, illetve az e-kereskedelmi vállalat valószínűleg a saját elektronikai cikkein is szépen kereshetett.

Az Amazon számaira is sokan figyelnek majd Forrás: Amazon

Noha a hirdetés egy viszonylag új bevételi forrás az Amazon számára, az elemzők szerint idén összesen 18 milliárd dolláros tételt jelenthet ez a terület. Az összesített bevétel éves alapon várhatóan 40,9 százalékkal 53,4 milliárd dollárra nőtt az idei második negyedévben, és a FactSet elemzői konszenzusa alapján az egy részvényre eső profit 2,47 dolláros volt.

Apple

Az elemzők az Apple gyorsjelentését is nagyon várják majd. Főleg, hogy a világ legértékesebb cégének vezérigazgatója, Tim Cook korábban megerősítést kapott Donald Trump amerikai elnöktől, hogy az USA-ban tervezett, de Kínában legyártott iPhone készülékek mentesülnek majd az extra vámok alól. A kereskedelmi háború azonban azóta tovább fokozódott, és Trump már belengetett egy további 200 milliárd dolláros vámhullámot.

A befektetők tehát egyre idegesebbek azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok és Kína konfliktusa végül eléri-e az Apple ellátási láncát.

Ezzel párhuzamosan a piaci szereplők nem várnak nagy robbantást az Apple számaitól. A vállalat ugyanis csak az idei év második felében (ősz elején) hozza majd ki az új iPhone-t, illetve más újdonságokat. A teljes bevétel éves alapon 23 százalékkal 52,3 milliárd dollárra bővülhetett, míg az iPhone eladásokból származó bevétel nagyjából 17 százalékkal 29,1 milliárd dollárra erősödhetett a megelőző negyedévben.

Az Amazon július 26-án, míg az Apple július 31-én teszi majd közzé a számait.