Ahogy a technológiai vállalatok uralják a Wall Streetet, és már négy óriás is 800 milliárd dollár fölötti piaci értékeltséggel rendelkezik, a befektetők hatalmas várakozásokat támasztanak a sztárokkal szemben. Az előrejelzések azonban sokkal borúsabb képet vetítenek előre.

A nagy amerikai technológiai cégek elkezdték közzétenni a második negyedéves gyorsjelentéseiket, az elemzők pedig átlagosan 20,9 százalékos éves alapú profitnövekedést várnak az iparágtól. Ha pedig ez összejönne, akkor ez lenne az egymást követő negyedik negyedév, amikor az S&P 500 index információs technológiai szektora 20 százalékos, vagy azt meghaladó, profitbővülést produkálna. Ezt az elképesztő erősödést elsősorban olyan óriások hajtják, mint a Google mögött álló Alphabet, a Twitter, a Facebook, a Micron Technology vagy az Nvidia – írja a MarketWatch elemzése.

Ezek a várakozások pedig jelentős részben be is árazódtak a részvényekbe, és az S&P 500 technológiai szektora 16,5 százalékot, míg a Nasdaq Composite Index 14 százalékot izmosodott az elmúlt évben. A jelenlegi számítások szerint a harmadik negyedévben a technológiai cégek 15,2 százalékkal növelhetik átlagosan a nyereségeiket, azonban megvan rá az esély, hogy ez a szám közelebb kerüljön a 20 százalékhoz.

Egy csónakban eveznek

A probléma itt abban rejlik, hogy a befektetők nagyon erősen támaszkodnak a kirobbanóan erős várakozásokra, miközben sokak szerint a rendkívül pozitív teljesítményeket a piacok lényegében már be is árazták. Nem véletlen, hogy a Netflix csalódást keltő eredményei a héten a mélybe tudták lökni a papírt.

Ilyen elképesztően magas árazások mellett ugyanis egyetlen kis botlás is elég, és elindulhat a zuhanás – még ha ez nem is lesz feltétlenül tartós.

Ráadásul a jelenlegi, egyre bizonytalanabb a környezetben a technológiai részvények egyfajta mentőcsónakot jelentenek a befektetők számára – hangsúlyozták nemrég a Morgan Stanley részvénypiaci elemzői. Vannak időszakok – teszik hozzá –, amikor ez a mentőcsónak elég sok embert elbír, azonban egy bizonyos telítettség után már sokan bajba kerülhetnek.

A Nasdaq Composite index teljesítményeForrás: investing.com

A szupersztár technológiai cégek tehát egyre jobban ki vannak téve a hullámzásnak, mivel a befektetők a legkisebb bajra is elugorhatnak a tűztől, és beüthet az, ami elérte a Netflixet, amikor nem hozta a várt számokat az előfizetők növekedésében.

A legnagyobb vállalatok közül érdemes kiemelni kettőt, amely a következő hetekben fog jelenteni, és a befektetők árgus szemekkel figyelik majd a számokat és a bejelentéseket. Az egyik az Amazon, a másik pedig az Apple.

Amazon

Az Amazon a korábbiaknál várhatóan lassabb növekedésről fog jelenteni, ráadásul a Prime Day-hez kötődő nagy eladási hullám még nem is fog megjelenni a második negyedéves eredményekben. Mindazonáltal a befektetők arra számítanak, hogy a cég igen jól teljesített az Amazon Web Services, vagyis a felhőszolgáltatások területén –

ez a részleg egyébként az Amazon nyereségességének legfőbb motorja. Továbbá a prognózisok szerint erősödhettek a hirdetési bevételek, illetve az e-kereskedelmi vállalat valószínűleg a saját elektronikai cikkein is szépen kereshetett.

Az Amazon számaira is sokan figyelnek majdForrás: Amazon

Noha a hirdetés egy viszonylag új bevételi forrás az Amazon számára, az elemzők szerint idén összesen 18 milliárd dolláros tételt jelenthet ez a terület. Az összesített bevétel éves alapon várhatóan 40,9 százalékkal 53,4 milliárd dollárra nőtt az idei második negyedévben, és a FactSet elemzői konszenzusa alapján az egy részvényre eső profit 2,47 dolláros volt.

Apple

Az elemzők az Apple gyorsjelentését is nagyon várják majd. Főleg, hogy a világ legértékesebb cégének vezérigazgatója, Tim Cook korábban megerősítést kapott Donald Trump amerikai elnöktől, hogy az USA-ban tervezett, de Kínában legyártott iPhone készülékek mentesülnek majd az extra vámok alól. A kereskedelmi háború azonban azóta tovább fokozódott, és Trump már belengetett egy további 200 milliárd dolláros vámhullámot. A befektetők tehát egyre idegesebbek azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok és Kína konfliktusa végül eléri-e az Apple ellátási láncát.

Ezzel párhuzamosan a piaci szereplők nem várnak nagy robbantást az Apple számaitól. A vállalat ugyanis csak az idei év második felében (ősz elején) hozza majd ki az új iPhone-t, illetve más újdonságokat. A teljes bevétel éves alapon 23 százalékkal 52,3 milliárd dollárra bővülhetett, míg az iPhone eladásokból származó bevétel nagyjából 17 százalékkal 29,1 milliárd dollárra erősödhetett a megelőző negyedévben.

Az Amazon július 26-án, míg az Apple július 31-én teszi majd közzé a számait.