Minden cég számára elérhető lehet a gyors cégmegszüntetés

állásinterjú
Meeting for coffee, dayplaner on table
Vágólapra másolva!
A vállalkozások életében eljöhet az a pillanat, amikor nincs szükség az adott cégre – mert vagy feladja a vállalkozói létet a tulajdonos, vagy új cégek alapítana inkább. A jogutód nélküli cégmegszüntetés kényelmes és gyors lehet, ha a cégvezetés az egyszerűsített végelszámolás mellett dönt.
Vágólapra másolva!

Néhány hete lépett életbe a cégtörvény módosítása, amely szélesebb körben tette elérhetővé az egyszerűsített végelszámolást. Ezt eddig csak a betéti társaságok, közkereseti társaságok és egyéni cégek tehették meg,

júliustól azonban kisebb kikötéssel már akár kft.-k és részvénytársaságok is választhatják ezt a megoldást.

A kikötés annyi, hogy csak az a cég kérheti az egyszerűsített végelszámolást, amelyik nem kötelezett könyvvizsgálatra. Ez azt jelenti, hogy a cégek 80-90 százaléka elvben élhet az egyszerű cégmegszüntetés lehetőségével. Elvileg. A gyakorlatban ugyanis csak akkor választható ez a megoldás, ha a társaság az egyszerűsített végelszámolás bejelentésétől számított 150 napon belül lezárja az eljárást.

Ez azt jelenti, hogy ez idő alatt minden tartozást ki kell fizetnie, a beszállítóktól kezdve a közüzemi számlákon át az adótartozásig mindent.

Ha egy hitelező szerint vannak vitatott, kifizetetlen tételek és ezt bíróságon követeli, nem indítható egyszerűsített végelszámolási eljárás. Ezt leszámítva normál ügymenetben bármilyen céget meg lehet szüntetni jogutód nélkül ezzel az eljárással.

Az új, egyszerűsített végelszámolás jelentősen lerövidíti a cég megszüntetését - már kft-k is választhatják Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

Változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy az ügyintézés voltaképp a cégvezető és a NAV dolga lesz.

Ez azt jelenti, hogy nem kell végelszámolót kijelölni a feladatra, ezt a munkát az ügyvezető vagy vezető tisztségviselő is elvégezheti. A végelszámolás megindításáról és lezárásáról egyaránt a NAV-ot kell értesíteni, a hatóság pedig értesíti a végelszámolás megindításáról a cégbíróságot.

A cégbíróság ezt követően közzéteszi a végelszámolás megindításáról szóló közleményt – ez korábban a végelszámoló feladata volt – és a cég neve mellett feltünteti, hogy az végelszámolás alatt áll.

Amennyiben sikeresen lezárul a folyamat, a cégvezető erről is tájékoztatja az adóhatóságot, a NAV pedig a cégbíróságot, amely bejegyzi a változást.

A cégnek elektronikus úton csak az elfogadott vagyonfelosztási javaslatot, valamint azt a határozatot kell benyújtania, melyben elfogadják az adóbevallásokat, illetve a további végelszámolásához szükséges dokumentumokat. A vagyonfelosztási javaslat, és a határozat kizárólag a jogszabályban meghatározott iratminta kitöltésével készíthető el. Ha az adóhatóság általi értesítés és a cég általi iratbenyújtás megtörtént, akkor a cégbíróság törli a céget a cégjegyzékből, feltéve hogy a végelszámolás szabályszerűen zajlott.