Már nemcsak a munkaerőhiány, de anyaghiány is sújtja az építőipart

adománygyűjtés, Megyaszó, Ökumenikus Segélyszervezet, viharkár
Megyaszó, 2017. július 11. Megrongálódott háztető javításán dolgoznak a jégveréstől sújtott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Megyaszón 2017. július 11-én. A településre megérkezett az első építőanyag-szállítmány az Ökumenikus Segélyszervezet jótékonysági akciója keretében. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Hiába tombol az építkezési láz, ha az alapvető építőipari anyagokra akár több hónapot is várni kell. A betonelemek – tégla, zsalukő –, a térkövek, valamint a szálas hő- és hangszigetelő anyagok – ásványgyapot – esetében a leghosszabb a várólista. Az újHÁZ Centrum szakértőinek véleménye szerint jó, ha ezeknek a termékeknek a beszerzéséről mielőbb gondoskodunk, hogy az építkezés ne csússzon el időben, és tudjuk tartani a meghatározott pénzügyi keretet, a késlekedés miatti többletköltségekről már nem is szólva.
Vágólapra másolva!

A hosszú várólista okai a termékek előállításához szükséges alapanyaghiányban, a közismert munkaerő-hiányban és a megnövekedett rendelési mennyiséget kiszolgálni nem tudó gyártói kapacitásban keresendők. A munkaerőhiány alatt ezúttal nemcsak a szakmunkások hiányát kell érteni, ugyanis a megrendelt áruk kiszállítása is nehézségeket okoz.

A téglára két hetet, a zsalukőre három-négy hetet, a térkőre négy-hat hetet, a szálas szigetelésre pedig akár négy-nyolc hónapot (!) kell várni,

amíg a megrendeléstől számítva átvehetjük őket.

A zsalukő már az alapozáshoz elengedhetetlen, akkor, amikor még éppen csak belevágunk az építkezésbe. A téglára az alapozás után lesz szükség, a hő- és hangszigetelő anyagok felhasználása pedig igen sokrétű, de általában a szerkezetkész állapot után építhetők be hőszigetelő anyagként, fából vagy acélból készült könnyűszerkezetes házaknál teljes értékű hőszigetelésként, vagy gipszkartonból felhúzott válaszfalak esetében töltőanyagként. A térkövezés pedig az építkezés befejezése után válik aktuálissá, és tavasszal-nyáron érdemes nekikezdeni, semmiképp sem a fagyveszélyes hidegebb hónapokban.

Az építőanyag-hiány miatti határidő-csúszások gondos előre tervezéssel kikerülhetők Forrás: MTI/Vajda János

Az építkezésnél a szálas szigetelőanyagok késői megrendelésével veszíthetjük el a legtöbb időt, pedig az épületek megfelelő hőszigetelése többek között a környezettudatossági és energetikai szempontok miatt is különösen fontos. Egy jól hőszigetelt ház energiafelhasználása szinte a nullához közelít, épp ezért minimális a CO-kibocsátása is. Végül, de nem utolsósorban a komfortérzetünket is jelentősen növelni fogja a körültekintően elvégzett hőszigetelés.

A megfelelő tervezés különösen fontos egy építkezés során, ezért

hasznos, ha a kivitelezőkkel már az elején átbeszéljük a legfontosabb mérföldköveket, hogy biztosan legyen elég időnk megvásárolni a szükséges építőanyagokat.

Ezzel nemcsak időt, hanem pénzt is spórolunk, hiszen egy elhúzódó építkezés mindenképp többletköltséggel jár.