Több tízezer hallgató kezdheti meg a tényleges felkészülést az egyetemi vagy főiskolai tanulmányaira, miután július 25-én kihirdetik a hivatalos felvételi ponthatárokat. A továbbtanulással járó tandíj-, szállás- és egyéb költségek azonban komoly kihívást jelenthetnek a szülőknek.

Az NN Biztosító reprezentatív kutatása szerint a hazai szülők 37 százaléka tervezi megtakarításaiból finanszírozni gyermeke továbbtanulását, míg

28 százalék úgy látja, hogy jövőbeli fizetése elegendő lesz arra, hogy a gyermek felsőoktatását támogatni tudja. A piacon elérhetőek olyan termékek, amelyek segítségével a szülők előre gondoskodhatnak a gyermek felsőoktatási költségeinek fedezéséről.

Családok tízezrei kezdhetik meg a felkészülést az új tanévre, miután július 25-én hivatalosan kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Az egyetemi, főiskolai tanulmányok megkezdése ugyanakkor jókora költségekkel is jár, hiszen az albérleti vagy kollégiumi díjak, önköltséges képzés esetén a tandíj, továbbá esetlegesen a tankönyvek ára is megterhelheti a családi kasszát.

A reprezentatív kutatásából az derült ki, hogy a magyar szülők mindössze 37 százaléka tervezi azt, hogy gyermeke továbbtanulását megtakarításából fogja finanszírozni. A többség, 61 százalék úgy gondolja, hogy a majdani havi fizetésből fogja támogatni gyermekét, 28 százalék pedig azzal számol, hogy a havi fizetés mellett más forrást nem is fog erre a célra fordítani.

IllusztrációFotó: Pályi Zsófia - Origo

A szülők 24 százaléka úgy gondolja, hogy a gyermek ösztöndíja elég lesz arra, hogy finanszírozni tudja a továbbtanulás költségeit. Minden ötödik szülő úgy véli, a gyermek a tanulás mellett is dolgozni fog majd, míg 13 százalék diákhitelt vagy egyéb hitelt tervez igénybe venni a továbbtanulás finanszírozása céljából.

A kutatás eredményei arra is rávilágítanak, hogy a

szülők 73 százaléka fontosnak érzi, hogy gyermeke továbbtanuljon, és 81 százalék tulajdonít kiemelt jelentőséget annak, hogy a gyermek minél hamarabb önálló legyen. Ennek ellenére mindössze a családok felének van olyan megtakarítása, amellyel kifejezetten a gyermeket szeretné támogatni.