Évi 10 milliárd oldalnyi dokumentumot válthatnánk ki ezzel

telefon kézben, mobiltelefon
Vágólapra másolva!
A legtöbb vállalkozás folyamatai már digitálisak, csupán a folyamat vége vagy kezdete papír alapú. Eljött az idő, hogy a digitális transzformáció teljesen végbemenjen és az utolsó láncszem, a dokumentumok aláírása is digitális legyen.
Vágólapra másolva!

A Computerworld.hu-nak nyilatkozó Somkuti András, a Docler Csoport elnöke, a Netlock Kft. ügyvezetője szerint a digitális evolúció elkerülhetetlen a gazdasági és állami szereplők számára. Az egykor szűk körben, rendeletekkel megindított folyamat mára a fősodorba került.

Mindennek hátterét a 2016 júliusában megjelent eIDAS rendelet biztosítja, mely szerint az Európai Unió tagállamai egymás között kötelesek elfogadni a szabvány szerint hitelesített elektronikus dokumentumokat.

A rendelet óriási előrelépés volt Európában, de a hatását nem fejti ki egyik napról a másikra.

Az egységes szabályozásra rendszereket lehet építeni, de az elfogadottsága még eléggé alacsony. A nagyobb elterjedéshez jogbizonság kell, ami az eIDAS-szal adott, és technológia, amely szintén megérett már rá. Sokan használnak is ilyen eszközöket, az elvárás azonban az, hogy ez minél egyszerűbb legyen.

Magyarországon évente mintegy 50 ezer tonna papírt használunk el üzleti célra, ez mintegy 10 milliárd oldal. Ehhez logiszikai kölség is társul, hiszen a dokumentumokat el kell juttatni az aláírókhoz.

Az e-aláírással mobiltelefonról is aláírhatók a céges dokumentumok Forrás: Pixabay/Tero Vesalainen

Somkuti András szerint „fontos, hogy az aláíró kulcsokat a felhőben, bizalmi szolgáltatóknál tárolhassák az aláírók. Vagyis bárhol, bármikor kényelmesen és könnyedén alá tudják írni elektronikusan bármilyen segédeszköz nélkül, hiszen amikor éppen utazunk, nem szívesen hordunk magunkkal tokeneket, chipkártyát vagy más aláírás-hitelesítő eszközöket. Így nyaralás közben is csupán annyi kell a joghiteles aláíráshoz, hogy feltöltsék a dokumentumokat egy mappába, az aláírónak ezután elég akár a mobiltelefonjáról azonosítania magát, majd a mappában található iratokat egyetlen gombnyomással joghitelesen aláírhatja. Ettől kezdve ezek teljes bizonyító erejű magánokiratokká válnak. Mindez pedig olyan egyszerű és biztonságos, mint az internetes bankolás."

Az elektronikus aláírások kiváltásáról az e-aláírás további lehetőségeiről a Computerworld.hu oldalán megjelent interjúban olvashatnak.