Görög tűzvész: minden, amit a magyar turistáknak tudni kell

görög, tűzvész
Tűzoltók és az oltásban részt vevő helikopterek egyike igyekszik megfékezni a lángok terjedését a Lutraki város közelében fekvő Verorinál 2018. július 24-én.
Vágólapra másolva!
Továbbra is súlyos a tűzvész miatt kialakult helyzet Görögországban. A halálos áldozatok száma már  száz körül jár, és kétszer ennyi a sérült. A hatóságok több tucat eltűntet keresnek, a hozzátartozók a közösségi oldalak használóinak segítségével is próbálják megtalálni szeretteiket. Görögországban a nyaralószezon közepén rengeteg magyar turista tölti vakációját. Az Origo összeállítást készített arról, mire érdemes figyelni az ott pihenő honfitársaknak, ha vakációjukat a drámai események miatt például járattörlések vagy szálláslemondások érintik.
Vágólapra másolva!

A magyar konzuli szolgálat folyamatos kapcsolatban áll a görög hatóságokkal, legutóbbi tájékoztatásuk szerint a tűzvésznek nincs magyar érintettje – erről adott tájékoztatást a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A görög polgári védelem tájékoztatása szerint kedd délután Mati és Athén külvárosainak környékén javult a helyzet, a hatóságok és a mentőegységek egyelőre külföldi segítség nélkül birkóznak meg a helyzettel. Az események kapcsán örömteli hír, hogy magyarok nincsenek közvetlen veszélyben.

Tűzoltók és az oltásban részt vevő helikopterek egyike igyekszik megfékezni a lángok terjedését a Lutraki város közelében fekvő Verorinál 2018. július 24-én Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Vaszilisz Pszomasz

Továbbra se utazzon ezekre a helyekre

A magyar külügy továbbra is azt kéri a Görögországban tartózkodó magyaroktól, kerüljék el a leginkább veszélyeztetett településeket: Rafina, Mati, Nea Voutzas, Nea Makri. Amennyiben a szállásuk közelében erdőtűz alakulna ki, minden esetben kövessék a szállásadó által javasolt evakuálási tervet, valamint a katasztrófavédelem utasításait.

Az Origo összeszedte, melyek azok a települések, melyek környéke érintett a tűzvészekben. Ezeket a területeket feltétlenül kerülje el, ha Görögországban tartózkodik:

Ne utazzon a jelölt települések környékére! Forrás: Origo

– mondta az Origónak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke.

Az alelnök azt is elmondta, a tűzvész okán információt kértek tagszervezeteiktől arról, hogy szerveztek-e az érintett területekre nyaralóutakat.

Emelkedik a halálos áldozatok száma Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Vaszilisz Pszomasz

Molnár Judit elmondta,

megnyugtató, hogy magyar turisták nem érintettek az Athén környéki tűzvészben.

Ennek oka, hogy a magyarok a szezon ezen szakaszában, tapasztalataik szerint, egyébként is elkerülik a fővárost, mivel a görög félszigeten ilyenkor a hazainál is melegebb az időjárás.

Az irodával utazók jellemzően a görög szigetekre, Rodoszra, Zákinthoszra és más népszerű célpontokra utaznak. Ezekre a desztinációkra viszont közvetlen charterjáratok repülnek Magyarországról.

A hazai irodák nem szerveznek olyan utakat, amelyeknél a gép az athéni repülőtérre érkezne, és onnan fuvaroznák tovább utasaikat a nyaralócélpontokra.

A szakmai szövetség alelnöke azt is közölte: július 1-én lépett hatályba az a – uniós rendeleten alapuló – jogszabály, amely többek között az utazási irodák feladatait is szabályozza vis maior esetén.

Molnár Judit elmondta, az utazási irodáknak legfeljebb 3 éjszakára szállást kell biztosítaniuk utasaiknak ilyen nem várt körülmény esetén.

Helybelit visznek a Görög Vöröskereszt munkatársai az Athéntól keletre fekvő, tűzvész sújtotta Matiban 2018. július 25-én Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Ugyanakkor kiemelte: ez a kötelezettség most nem terheli az utazási irodákat, hiszen ha például az athéni légteret korlátozzák, vagy le is zárják, a chartergépek nem onnan indulnak vissza Magyarországra, hanem a nyaralóhelyekről. A MUISZ alelnöke aláhúzta: jelenlegi információik szerint,

valamennyi, Görögországban utazási irodával nyaraló magyart probléma nélkül haza tudnak szállítani a szövetségbe tartozó irodák, az eredeti beosztások szerint.

Molnár Judit azt is hozzátette: valamennyi tagszervezetük nevében tanácsolja, hogy – különösen az egyénileg utazók – indulás előtt regisztráljanak a konzuli szolgálat oldalán. Probléma vagy vis maior esetén ez jelentősen lerövidítheti a konzuli segítségnyújtás idejét az esetlegesen bajba jutott magyar utazók számára.

Járat- vagy szállástörlések, kártérítés és felelősség

Némileg más körülményeket kell figyelembe venni akkor, ha a görög tűzvész vagy ahhoz hasonló rendkívüli esemény miatt az utazónak lemondja járatát a légitársaság, vagy szállásadója a szolgáltatást, esetleg a káresemény következtében odaveszik poggyásza, értékei. Az esetleges pénzvisszatérítési jogosultság vagy kártérítés kapcsán sok tényező befolyásolja az ügy kimenetelét.

Mati, 2018. július 25. Megperzselődött macska felfúvódott teteme egy kiégett autóroncs mellett az Athéntól keletre fekvő Matiban Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

A legfontosabb az, hogy lehetőség szerint folyamatosan figyelemmel kell kísérni az eseményeket, híradásokat. Nem mindegy ugyanis, milyen okból történik rendkívüli esemény, jelen esetben a tűzvész. Ami pedig elsődlegesen mérvadó a helytállási kötelezettségnél, az a biztosítási szerződés tartalma – fejtette ki az Origónak Salamon András ügyvéd, utazási jogi szakértő.

Salamon arra hívja fel a figyelmet,

hogy egyáltalán nem mindegy, a mostani görög tűzvész milyen okból keletkezett.

Ha oka természeti jellegű, akkor ez igen jó eséllyel mentesíteni fogja a társaságot a helytállás alól. Ellenőrizni kell a szerződés vonatkozó rendelkezéseit – amelyek viszont vélhetően egészen más tartalmúak arra az esetre, ha gyújtogatás történt, amire a görög hatóságok gyanakodnak.

Ilyenkor bekerül a képbe a harmadik személy, illetve az általa okozott kár.

Az ilyen esetekre külön rendelkezések vonatkoznak, amelyeket – figyelembe véve az ügyhöz kapcsolódó híradásokat és hatósági állásfoglalásokat – szintén pontosan kell visszakeresni és értelmezni, mert azok lesznek a mérvadók.

Mi a van, ha például a magyar egyéni utazó már el sem jut a görög fővárosba?

A légitársaságok működését ilyen esetekben nem saját döntéseik, hanem például a hatóságok és a légiforgalom-irányítás befolyásolja. Ha például járattörlés történik, akkor kiindulási alapnak az számít, hogy vita esetén a légitársaságnak kell bizonyítania, hogy minden észszerű intézkedés ellenére sem tudta azt elkerülni – ami ilyenkor lehet például egy légtérzárás, amikor „észszerű” viselkedésnek minősül, hogy a forgalomirányítás kérésének a cég, illetve gépei eleget tesznek. Ilyenkor nem jár kártérítés.

Ám a légitársaság kötelezettségei ilyen esetben azon is múlnak, hol történt a járattörlés

– hívta fel a figyelmet Salamon András.

Vizet dob le a lángoló növényzetre egy helikopter a Lutraki város közelében fekvő Verorinál Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Vaszilisz Pszomasz

Ha egy Budapestről induló athéni járatot töröl a tűzvész kapcsán a légitársaság, az utas nem igényelhet kártérítést. A cég mentesül az egyébként fennálló kötelezettsége alól.

Ha viszont Athénból induló járatot kell lemondania a tűz miatt, akkor még vis maior esetben is fennáll az utasokról való gondoskodás, elhelyezés kötelezettsége, továbbá köteles törekedni arra is, hogy lehetőség szerint információt adjon a további fejleményekről, hazaszállításuk várható időpontjáról.

Salamon András szerint ugyanígy körültekintően kell eljárni a szálláshely kapcsán, és ellenőrizni, mi van a foglalásban vagy a szállásadóval kötött megállapodásban. Ha például a szálláshely most a tűz martaléka lett, a befizetett díjakat vissza lehet követelni, ám nagyon fontos, hogy ebben a kérdésben a görög jog az irányadó.

Utazási iroda felé egyáltalán nem érdemes kártérítési igénnyel élni, ugyanis ezek a cégek igen jó eséllyel ez alól ilyenkor mentesülnek.

Ugyanakkor bizonyos ellátási kötelezettség terhelheti azokat, ahogy a MUISZ alelnöke is mondta.

Salamon András arra is felhívta a figyelmet, az sem mindegy a tűzvész kapcsán, ki milyen okból tartózkodott vagy kívánt ebben az időszakban ott tartózkodni, és érte kár ennek kapcsán.

Eltűnt személyek után kutat a Görög Vöröskereszt munkatársa egy leégett lakóépületben, az Athéntól keletre fekvő, tűzvész sújtotta Matiban 2018. július 25-én Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Ha az utazó turista szabadidős céllal ment vagy indult volna, kártérítési igényét a görög jog alapján érvényesítheti. Ilyenkor – összhangban a vonatkozó uniós rendelettel – az eljárást az uniós lakóhelye szerinti országban indíthatja meg. Ám annak lefolytatásában ettől még a görög jog az irányadó.

Ettől némileg eltér az, ha valaki például egy tárgyalásra vagy hivatalos minőségben érkezett az országba.

Ha valaki üzleti okból tartózkodott ott, és érte kár a tűzeseteknek köszönhetően, akkor szintén a görög jog szerint, de a görög hatóságoknál keresheti igazát.

A híradások, a hivatalos hírforrások nyomon követése azért is fontos, mert más ügylefolyásra lehet számítani, ha kiderül, harmadik fél a vétkes, azaz valóban gyújtogatás történt.

Nem érdemes ugyanakkor önállóan perelni a görög államot ilyen esetben sem – véli Salamon. Arra kell figyelni, hogy az ügyben érintett más szereplők, például a járattörlésre kényszerülő légitársaságok, perlik-e az államot. Ha igen, és megalapozottnak tűnik az igény, inkább egy ilyen eljáráshoz érdemes csatlakozni – véli az utazási jogokkal foglalkozó szakértő.