A japán flipper harmincszor annyi pénzt hoz, mint Las Vegas

pacsinkó
Pachinko parlor, Electric Town, Akihabara, Tokyo, Japan, Asia
Vágólapra másolva!
A japán szerencsejátékosok évente 200 milliárd dollárt költenek egy különleges, függőleges flipper szerű játékgépre, amit pacsinkónak neveznek. Ez az összeg harmincszor több, mint a Las Vegas-i kaszinók bevétele, és kétszerese a Japán autóexportnak.
Vágólapra másolva!

Japánban több mint 10 ezer pacsinko szalon vonzza a játékosokat. A játék lényege, hogy annyi ezüstgolyót vigyünk a gépezet közepére, amennyit csak lehet, a fogaskerekek segítségével.

Pacsinko szalon belülről Forrás: AFP/robertharding/Wendy Connett

Ugyanakkor ezek a pacsinko szalonok az ország jogi szürke zónájában mozognak, mivel Japánban tiltott a szerencsejáték, kivéve a lóversenyt és néhány speciális autóversenyt. Min Jin Lee írónő, a Pacsinko kötet szerzője a Business Insidernek elmondta, hogy ezek a szalonok egy jogi kiskaput használnak, mivel közvetítő szerepet töltenek be az elnyert golyók és a készpénzre váltás között.

– magyarázta az írónő. Korábban a pénzváltást a japán maffia irányította, de a tavaly megjelent kötet óta ez kezd megváltozni.

Pacsinko játékos Forrás: AFP/hemis.fr/Frilet Patrick

A Financial Times adatai szerint évente 1,5 millió új pacsinko gép kerül forgalomba.

Japánban a szabadidős tevékenység felét pacsinko szalonokban töltik, és ez az ipar több embert foglalkoztat, mint az ország tíz legnagyobb autógyára.

Az egyik legnagyobb vállalat a Dynam, amelynek négyszáz szalonja van.

Pacsinko szalon Forrás: AFP / hemis.fr / Body Philippe

A japán népességhez hasonlóan a pacsinko szalonok száma is csökkent: 2005-hez képest majdnem harmadával van kevesebb játékterem. Ezt a tendenciát a cégek úgy próbálják megállítani, hogy igyekeznek a fiatalok számára vonzóbbá tenni a játékot.

Az állam ugyanakkor igyekszik kordában tartani a játékosok szenvedélyét, maximalizálták ugyanis a kifizetéseket, vagyis egy négyórás játék után legfeljebb 450 dollárt (125 ezer forint) fizethetnek ki a szalonok.

Az emberek heti három alkalommal játszhatnak, és belépéskor adót is kell fizetniük, de várhatóan még így is milliárdos nyereségre számíthatnak a játéktermek.