Könnyen lehet, hogy a világ végén járva is az EU-n belül marad

2018.07.26. 16:31

Ha egzotikus utazásra vágyik, megnézné a Föld egy, Magyarországtól távoli pontját, könnyen lehet, találhat olyan célpontot is, hogy odautazásakor nem hagyja el az Európai Unió területét. Galériánk a cikk végén!

Az Európai Unió területe közel sem korlátozódik a kontinensünkre, a földrajzi értelemben közeli szigetekre. Főként történelmi okai vannak, hogy szerte a bolygón vannak olyan területek – beékelődések más országokba, szigetek –, amelyek az Európai Unióhoz tartoznak.

Az Origo ezekből gyűjtött most össze húszat – galériánkat a cikk végén találja!

Nem mindegy, milyen a terület besorolása

Az Európai Unió tengerentúli területeit több kategóriába sorolja be az uniós és a nemzetközi jog. A kép meglehetősen összetett a külterületek rendszerében, melyhez eligazodást a mindenkori uniós jogszabályok nyújtanak.

Az Európai Uniónak ugyanis léteznek olyan területei – „majdnem-országok”, illetve külső régiók –, amelyek ugyan a törzsterülettől távol vannak, de sok vonatkozásban az uniós jogrend szerint működnek. Persze ez sem mindig egységes: vannak területek, melyeken több mindent átvesznek és alkalmaznak az uniótól – például vámtarifa vagy kereskedelmi szabályokat –, máshol kevesebbet. Van, amelyek részei a vámterületnek, van, amely egyoldalúan döntött az euróövezethez való csatlakozásról.

Vannak a világnak olyan területei, melyek nem társulás vagy speciális, uniós alapszerződésben rögzítettek szerint tartoznak a szerveződéshez, hanem például valamelyik európai állam gyarmati múltjához kapcsolódóan jelentenek valamilyen közigazgatási egységet. Ilyenek lehetnek például Franciaország tengerentúli megyéi, melyek közül van olyan, amelyik éppúgy eurót használ törvényes fizetőeszközként, mint az anyaország.

Az egyes térségek életszínvonala, gazdasági teljesítménye között is nagy a különbség.

Nem ritkák a milliárd dolláros nagyságrendű GDP-t előállító kis szigetek sem, akár 20 ezer dollár egy főre jutó bruttó nemzeti összterméket meghaladó mértékkel. De akad jó néhány olyan terület is, amelynek lakosai éppen csak fenntartják magukat, és a turizmus jelentette bevétel, az Unió vagy épp az anyaország támogatására szorulnak.

Ráadásul az EU jogrendje különbséget tesz „tengerentúli” és „külső területek” között is. Előbbiek lazábban, valamiféle társulással kötődnek az EU-hoz, míg utóbbiak jellemzően valamilyen autonómiával bíró, a tagállami kötődés révén, szorosabban az EU-hoz tartozó területek. Ilyen helyeken összesen mintegy 5 millió ember él a világon, akiknek jelentős része szavazhat az EP-választásokon is. Így például az Indiai-óceánon található Mayotte szigetének lakói szintén beleszólhatnak a következő voksolás eredményébe.

Az alábbi képre kattintva galéria nyílik, melyben összegyűjtöttük néhány olyan távoli helyét a világnak, melyek ilyen vagy olyan módon, de az Európai Unióhoz köthetők!  

Szent Márton sziget – de hol vannak még az EU-hoz tartozó, társult vagy külső régiós területek? Kattintson a galériáért!Forrás: AFP/CNES