A vanília globális árának növekedése kezdetben remek hír volt a madagaszkári ültetvényeseknek, azonban ahelyett, hogy jólétet hozott volna a fűszer drágulása, rabló csoportok szabadultak el a szigeten.

Tavaly a rendőrség több mint ezer embert tartóztatott le, akik lándzsával és házi készítésű fegyverekkel támadtak rá az ültetvényekre és az azokat őrző ültetvényesekre Sava tartományban.

IllusztrációForrás: AFP/Rijasolo

A bűnözési hullám akkor indult, amikor a vanília ára 635 dollár (176 ezer forint) fölé emelkedett, szemben a két évvel korábbi száz dolláros (27 ezer forint) kilónkénti árral. Ugyan

a fűszer ára 530 dollárra (146 ezer forint) mérséklődött, de továbbra is elég magas ahhoz, hogy sokaknak megérje a kockázatot a bűnözés.

A rablók kivágják az összes vaníliát, kivágják az egész tőkét és zsákokba teszik" – mondta el Jao Nasaina a Reuters-nek, aki tavaly egész termését elvesztette. A farmer azóta az ültetvényen lakik, hogy megvédje terményét, és reméli, idén nem következik be ugyanaz, mint tavaly.

„Felfegyverkezünk, mert a rablók is fegyverekkel jönnek, nincs más választás" – mondta el Rafely aki az ültetvényeket felügyelő csoport tagja.

IllusztrációForrás: AFP/Biosphoto/Dominique Halleux

Tavaly a gazdák úgy próbáltak meg védekezni a tolvajok ellen, hogy beérés előtt vágták le a fűszernövény termését, ez hibás döntés volt, mivel így a vanília korai vágása komoly minőségromláshoz vezetett.

A tavalyi termés rossz minősége miatt sok tengerentúli vásárló visszaküldte az árut.

Madagaszkár Kereskedelmi Minisztériuma szerint évente 6 ezer tonna zöld vaníliát termel, tavaly pedig 1.600 tonna feldolgozott babot exportált 680 millió dollár értékben – sokkal több bevételt termelve, mint amennyit az ország nikkel vagy textil exportja hoz.