Trump megmutatta, kilőtt az USA gazdasága

pénz dollár
A bundle of US dollar banknotes are seen being counted at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Közzétette a második negyedéves GDP adatokat az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma.
Vágólapra másolva!

A minisztériumhoz tartozó Közgazdasági Elemzési Iroda adataiból kiderül, hogy az USA bruttó nemzeti összterméke a 4 százalékot is meghaladó mértékben nőtt a második negyedében – írja az Independent.

Majdnem duplázás

A GDP növekedés mértéke 4,1 százalék volt az áprilistól júniusig terjedő időszakban.

Ez közel a duplája az előző negyedév 2,2 százalékos növekedési rátájának.

Az előzetes adatok megfelelnek az elemzői várakozásoknak.

A 4 százalékot meghaladó bővülés ugyanakkor közel négy éves csúcsot jelent: legutóbb

2014-ben volt ekkora a negyedéves növekedés mértéke.

Illusztráció Forrás: AFP/2011 Getty Images/Justin Sullivan

Több tényezőnek köszönhető

A rendkívül kedvező negyedéves adatok mögött a háztartások fogyasztásának emelkedése, az exportnövekedés és a befektetések növekedése áll, írja a Bloomberg.

A lakossági fogyasztás 4 százalékkal nőtt az elmúlt három hónapban. A fogyasztásnövekedéshez jelentősen hozzájárult a Donald Trump vezette kormányzat tavaly év végén elfogadott adóreformja, melyben többek között mérsékelték a személyi jövedelemadó kulcsát.

Az inflációs adatok figyelembe vételével számított átlagos bérnövekedés negyedéves mértéke 4,4 százalék volt.

A beruházások ugyan szerényebb mértékben bővültek mint a megelőző negyedévben – mértékük 4 százalék alatt maradt –, ám az export a GDP-növekedés mértékének több mint kétszeresével, 9,3 százalékkal nőtt.

Jelentős volt a negyedéves GDP-növekedés az USA-ban Forrás: AFP/Adek Berry

Az elemzők megjegyzik, hogy a növekedés motorja egyértelműen a Trump-kormányzat adócsökkentő és befektetés-ösztönző politikája.