Az OTP Csoportban kezelt értékpapír alapok és portfóliók tőzsdén kívüli (OTC) ügyletek keretében 1,5 százalékos részvénycsomagot vásároltak a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-ben, illetve további 2 százalékos tulajdont szereztek az OPUS Global Nyrt.-ben – tették közzé a vállalatok a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Az eladó mindkét esetben a Konzum PE Magántőkealap volt. A társaságok BÉT-en közzétett tájékoztatása szerint OTC ügylet keretében a Konzum PE Magántőkealap 439.262 darab (1,5 százalék) Konzum, valamint 6.505.957 darab (2 százalék) Opus Global törzsrészvényt értékesített az OTP csoport által kezelt értékpapír alapoknak és portfólióknak.
Az ügyletekkel a Konzum PE Magántőkealap Konzum Nyrt.-ben lévő részesedése 40 százalékos határérték alá, míg az Opus Global Nyrt.-ben 15 százalékos küszöb alá csökkent. A Konzum-Opus csoportnál zajló új részvények kibocsátása, illetve tőkeemelések miatt azonban a Konzum PE részesedése hamarosan újból a határértékek fölé emelkedik.

OTP bankfiókForrás: MTI/Manek Attila

A mai napon bejelentett tranzakciók előzménye, hogy az OTP Ingatlanbefektetési Alap idén márciusban befektetésre érdemesnek találta az Appeninn Holding Nyrt.-t, amelyben közel 6 százalékos részvénycsomagot vásárolt.