A fiatalok fogékonyak leginkább az új ismeretekre, ezért is összpontosít a pénzügyi tudatosságot fejlesztő stratégia első két éves cselekvési terve a tanulókra – mondta Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Továbbá rámutatott, a készségek elsajátítását élményalapúvá kell tenni.

IllusztrációForrás: MTI/Marjai János

Fontos lenne, hogy minél többen tudatosan viszonyuljanak a pénzügyekhez, hasonlítsák össze a piacon található termékeket mielőtt döntenek. Magyarországon mindössze a lakosság 16 százaléka vesz számításba egy második, harmadik vagy negyedik ajánlatot, legyen szó akár hitelfelvételről vagy megtakarításról – tette hozzá.

A helyettes államtitkár szerint a családoknak saját költségvetést kellene készíteniük, amely segít a kiadások és a bevételek egyensúlyban tartásában.

Balogh László a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, aki módszeresen végiggondolja, hogy a következő egy évben mennyi bevétele, milyen főbb kiadásai lesznek, mennyit tud félretenni tartalék céljából, illetve nyaralásra, az sokkal okosabban és költséghatékonyabban tud élni.