BMW: Debrecen ideális helyszín

2018.07.31. 14:44

2019-ben megkezdődik az építkezés Debrecen mellett, ahol a BMW új gyárat épít fel. A vállalat legutóbb 2000-ben nyitott Európában gyárat, azonban a régió többi országát megelőzve Magyarországon nyílik a német márka új gyára. A BMW közleményében kiemelte, hogy a város ideális helyszín, ahol egyszerre fognak hagyományos és elektromos autókat is gyártani.

Ma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Debrecenben építi új gyárát a BMW.

Ezzel a lépéssel a cég több mint 1000 új munkahelyet teremt, a beruházás értéke meghaladja az 1 milliárd eurót.

A gyár kapacitása éves szinten 150 ezer autó lesz.

A beruházás több mint 1000 új munkahelyet teremt - IllusztrációForrás: NurPhoto/Dasril Roszandi/NurPhoto/Dasril Roszandi

A BMW Debrecent dicséri

A beruházással kapcsolatban közleményt adott ki a BMW is. Ebben azt írják, hogy Debrecen ideális helyszín az autógyártó csoport gyártókapacitásának bővítésére.

Ennek oka, hogy jó a város infrastruktúrája, logisztikai kapcsolatai és a BMW meglévő beszállítói hálózatának elhelyezkedése is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Papp László, Debrecen polgármestere (j) és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke a BMW bejelentésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2018. július 31-énForrás: MTI/Kkm

A környék szakképzett munkaereje szintén jelentős előny volt a helyszín kiválasztáskor. Az ezer új gyári munkahely mellett számos új munkalehetőség lesz a beszállítóknál és egyéb szolgáltatóknál.

Harald Krüger, a BMW Group igazgatótanácsának elnöke kiemelte, a BMW Group új gyáregységének létrehozása segíti majd a cég globális növekedését, és erősíti pozícióját Európában, egyensúlyt teremtve így az ázsiai, amerikai és az európai kontinens gyártóbázisai között.

Harald Kruger, a BMW AG elnök-vezérigazgatójaForrás: BMW

A debreceni gyáregység képes lesz ugyanazon a soron hagyományos robbanómotorral és elektromotorral ellátott járművek előállítására.

Mekkora cég a BMW?

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a BMW Magyarországra csábítása óriási gazdasági siker.

Európa a BMW gyártóhálózatának legnagyobb szereplője. 2018-ban több mint 1 milliárd eurós befektetéssel fejlesztik a cég németországi gyárait, hogy azokat felkészítsék az elektromos járművek gyártására.

A közlemény szerint Európa a BMW Group legfontosabb piaca, ahol 2017-ben 1,1 millió autót adott el, a vállalat értékesítésének 45 százalékát.

Elektromos autókat is gyártanak az új gyárban - IllusztrációForrás: Imaginechina/Gao yuwen - Imaginechina/Gao Yuwen

A BMW Group 2018 június végéig a kontinens számos országában növelte eladásait, amelyek meghaladták az 560 ezer darabot, 1,2 százalékos növekedést mutatva 2017 hasonló időszakához képest.

A BMW Group 2004-óta van jelen Magyarországon saját képviseleti irodával. A vállalat évek óta kiváló kapcsolatot ápol azzal a magyar beszállítói körrel, amelytől tavaly 1,4 milliárd euró értékben szerzett be különböző alkatrészeket és rendelt szolgáltatásokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK