Debrecenben építi új gyárát a BMW

2018.07.31. 10:21

Gyárat épít a BMW, a világ egyik legnagyobb, legsikeresebb és legmodernebb autógyártója Debrecenben. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be kedden Budapesten. 14 hónapnyi tárgyalás után esett a választás a magyar városra. Elektromos autókat is fognak gyártani, a több mint egymilliárd eurós befektetés 1000 munkahelyet teremt. Az építkezés 2019-ben kezdődik.

Fontos bejelentést tett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki közölte, hogy

Debrecenben épít gyárat a BMW.

A miniszter szerint a város melletti 400 hektáros területen a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egy gyártósoron állítanak elő hagyományos és elektromos meghajtású autókat.
A gyár kapacitása évente 150 ezer autó gyártására elegendő.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogya beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót, és már az elején több mint ezer munkahely jön létre. A gyár helyszínének kinézett terület a jövő év második felére kerül a BMW tulajdonába, és jövőre már megkezdik a munkaerő toborzását.

A beruházás hozzájárul Magyarország versenyképességéhez, és tovább erősíti a magyar-német gazdasági kapcsolatokat - mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Papp László, Debrecen polgármestere (j) és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke a BMW bejelentésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatónForrás: MTI/Kkm

Új korszak

A külügyminiszter elmondta azt is, hogy a világgazdaságban olyan gyors és mély változások zajlanak, hogy modern kori ipari forradalomról lehet beszélni, ahol az új technológiák folyamatosan változtatják meg a siker kritériumait. Ebben az új korszakban a vállalatok versenyben állnak az új technológiák alkalmazásáért, az országok pedig a beruházásokért. Ez az új korszak különösen nagy hatással van az olyan nyitott gazdaságú országokra, mint Magyarország.

Szijjártó Péter úgy látja, amikor Magyarország benevezett ebbe a versenybe, komoly érveket tudott felsorakoztatni az ország mellett, így az alacsony adókat, a rugalmas munkaerő-szabályozást, a duális szakképzést és a színvonalas informatikai, műszaki képzéseket.

Mint mondta, a minderre épülő gazdaságpolitika sikeresnek bizonyult, a beruházások évről évre növekednek, tavaly minden rekordot megdöntve 96 új beruházás érkezett a beruházásösztönző rendszeren keresztül.

A tárcavezető hangsúlyozta: most egy újabb nagy sikerről számolhatnak be, hiszen amikor a világ egyik legnagyobb, legsikeresebb és legmodernebb autógyártója úgy döntött, hogy Európában növeli a termelési kapacitásait, Magyarországot választotta. A céggel 14 hónapja tárgyalnak, a BMW több európai várost is megvizsgált lehetséges helyszínként.